Nederlandse vrouw gelukkiger in de liefde

geroosterde venkel

Anno 2012 blijkt dat vrouwen veel meer leuke mannen tegen komen en een stuk blijer zijn met hun relatie. Over seks praten we nu maar al te graag, iets wat 40 jaar geleden bijna ondenkbaar was. VIVA bestaat deze maand 40 jaar en besloot een Relatie- & Liefdesonderzoek uit 1972 opnieuw af te nemen.

Zijn wil is wet
In 1972 waren vrouwen een stuk minder gelukkig in de liefde. Iets meer dan de helft was gelukkig met haar relatie en de man had het voor het zeggen. Zo gaf bijna 4 op de 5 vrouwen aan thuis te blijven als haar man niet wilde dat zij alleen de bloemetjes buiten ging zetten in de kroeg. Ondanks de sterke wil van de man vond de ruime meerderheid van de vrouwen het een verschrikkelijk idee om ongetrouwd te blijven.

Tevreden in de liefde
Bijna de volle 100% vertrok in 1972 met liefde naar haar werk. Tegenwoordig zijn we op het gebied van werk wat minder tevreden. Iets meer dan 80% zegt graag naar het werk te gaan. Misschien komt die verandering door het geluk in de liefde: zo is bijna driekwart tevreden met haar relatie, maar vindt ze het ook prima om alleen te zijn. Trouwen en kinderen staan nog altijd hoog op het lijstje, maar we zijn een stuk relaxter geworden. We zijn niet meer bang dat we de ware niet tegenkomen.

Veilige seks
Op het gebied van seks is de vrouw een stuk actiever dan 40 jaar geleden. Voor haar 18e doet de ruime meerderheid aan seks en met trots kunnen wij vertellen dat bijna 80% het veilig doet!