Nooit meer sex met je ex

Zaterdag liep ik mijn ex weer tegen het lijf, na haar jaren niet gezien te hebben. Of eigenlijk liep ik haar niet tegen het lijf, omdat we elkaar volledig negeerden, als Jolande Sap en Tofik Dibi op het verjaardagsfeestje van Femke Halsema.

Ze liep met een vriendin op de stoep, in de richting waar ik liep, met aan mijn linkerarm een rondborstige vrouw (een vriendin, maar dat wist zij niet). Zonder een woord te zeggen passeerden we elkaar. 1-0 voor mij, dacht ik.

Gezamenlijk genegeer
Uit ons gezamenlijke genegeer kun je opmaken dat we niet als de beste vrienden uit elkaar gegaan zijn. Het had om eerlijk te zijn meer weg van hoe Bassie en Adriaan hun bromance verbraken.

Gek is het eigenlijk, dat de warme, liefdevolle gevoelens die je ooit voor iemand koesterde, de onvoorwaardelijke liefde en affectie voor de op dat moment enige vrouw in je leven volledig kunnen verdwijnen en plaatsmaken voor onverschilligheid, trots en de overtuiging van je eigen gelijk.

Zelfprotectie en schadebeperking
Ik vind het wonderlijk, en misschien ook wel enigszins verdrietig. Kennelijk zijn onze hersenen zo ingesteld op zelfprotectie en schadebeperking dat als iemand je pijn doet, je dat niet nog een keer laat gebeuren. En dus is wat eens zo mooi was, nu niet meer, en zal het ook nooit meer zijn. Het is een lelijkere herinnering geworden dan het was.

Momenten van geluk en vreugde
Dat betekent niet dat je niet terug kan kijken en met een glimlach de mooie momenten kan herinneren, dat zou eigenlijk juist moeten. Ook al leken de ruzies en nare momenten waarop je gekwetst bent de momenten van geluk en vreugde steeds te overheersen, dat is waarschijnlijk je brein, dat je vertelt geen contact meer met haar (of hem) te hebben.

Zonde
En eigenlijk doet je brein wat jullie ooit hadden samen daardoor te kort, brengt het het terug naar een aaneenschakeling van ruzies, onenigheden en momenten van misère. Dat is eigenlijk wel heel erg zonde.

Vorige week zaterdag zag ik mijn ex weer sinds lange tijd, en ik negeerde haar volledig. De volgende keer zeg ik hoi.