Onderbroekenlol

geroosterde venkel

De slip heeft vele fases meegemaakt: van niets tot pantalon en van ‘brief’ tot string. Tijd voor een kort geschiedenislesje.

Bedek je enkels, niet je billen
In de vorige eeuwen droegen alleen oude en zieke vrouwen die gevoelig waren voor de kou, en vrouwen die gingen paardrijden, iets onder hun rok. De rest liep heel normaal sliploos over straat (iets wat nu overigens heel erg stout en opwindend zou zijn).

Vrouwen moesten er wel op letten dat zij hun enkels bedekten. Waarom? Mannen raakten opgewonden bij de aanblik van een blote damesenkel, omdat ze wisten dat deze korte route zou leiden naar de – nou ja, je weet wel. Maar de vrouwen droegen wel íets. Eeuwen lang functioneerden onderrokken als ondergoed. Broeken waren ‘not-done’, omdat dit symbool stond voor mannelijkheid.

Kniebroek met opening
Toch kwam er rond 1850 een broekje voor vrouwen op de markt, met dank aan de hoepelrok. Als een vrouw met een hoepelrok ging zitten of bukte, bood dat een vrije aanblik onder de rok. Er moest dus iets komen om de zichtbare blote billen te beschermen.

Speciaal hiervoor werd er een broek met lange losse pijpen ontworpen. Deze broek werd in de taille samengeknoopt en had een opening tussen de benen, zodat vrouwen gemakkelijk konden plassen. De pantalon werd echter alleen door dames uit de hogere klasse gedragen.

Onmisbaar & sensationeel
Rond 1920 werden de rokken korter en waren de lange pantalons niet meer nodig. Vrouwen konden nu makkelijker hun slip naar beneden doen, omdat ze niet meer hoefden te worstelen met de lange rokken. De slip werd onmisbaar. Toch waren de slips in deze tijd nog redelijk lang en wijd (met name voor de menstruatie).

In de jaren ’30 kwamen de echte onderbroeken zoals wij die nu kennen op de markt. Ze lagen in diverse winkels en waren geschikt voor de massa. Sindsdien ging het iets sneller. In 1939 verscheen de eerste string op de World’s Fair, gedragen door danseressen. Pas sinds 2003 werd de string een echte hit. En kijken we tegenwoordig niet meer op of om van een onderbroek, toen de Amerikaanse Gussie Moran in 1949 verscheen in een kort tennisrokje met daaronder een kanten slip, veroorzaakte zij een sensatie.

Tegenwoordig maakt het niet veel meer uit wat je draagt: of het nu een string, hipster, boxer, onderbroek of niets is, het kan allemaal!