Onderzocht: Flirten en zelfvertrouwen

Flirten en zelfvertrouwen

Op wat voor manier heeft ons zelfvertrouwen invloed op de manier waarop we flirten?

Mensen met veel zelfvertrouwen hebben vaak minder moeite met afwijzing. Als zij het zien zitten met iemand zullen zij dit duidelijk laten merken aan hun object of affection. Iemand op een date vragen zullen zij veel sneller doen dan iemand met minder zelfvertrouwen. Mensen met minder zelfvertrouwen zullen op een minder directe manier hun interesse tonen bijvoorbeeld door iemand alleen semi zwoel aan te kijken. Een meer straight forward aanpak zullen ze vermijden voor het geval de andere partij geen interesse heeft. Onderzoekers wilden weten in hoeverre flirten en zelfvertrouwen gelinkt is. En of de verschillen in zelfvertrouwen blijven bestaan als de kans op afwijzing minder wordt.

Maak jij een move?

Er werden twee studies gedaan onder heterosexuele mannen en vrouwen. Voor het eerste onderzoek moesten de deelnemers bij een aantal statements over zelfvertrouwen aangeven in hoeverre ze het daarmee eens waren, op basis hiervan kregen ze vervolgens een score. Vervolgens moesten ze schrijven over een keer dat ze in de liefde werden afgewezen en met een checklist aangeven welke manieren ze hadden gebruikt om te flirten of contact te maken. Hadden ze de ander mee op date gevraagd of waren ze afwachtend geweest en hadden ze gewacht tot de ander een move maakte?

Flirten op film

In de tweede studie moesten de singles onder de deelnemers een video maken waarin ze over zichzelf vertellen. Er werd gezegd dat potentiële dates deze video te zien zouden krijgen en een responsvideo zouden kunnen maken. Ook kregen ze of te horen dat ze de persoon waar ze de video voor maakten zouden ontmoeten of juist dat dit niet zou gebeuren. In het eerste geval is er dan een grotere kans op afwijzing terwijl bij de tweede situatie- geen ontmoeting- juist het tegenovergestelde is. De onderzoekers keken alle video’s terug om te bepalen of er verschillen in benadering van de potentiële dates te zien was. Denk bijvoorbeeld aan iets als direct aansturen op een ontmoeting.

Mannen versus vrouwen

Uit beide studies kwamen dezelfde resultaten. Mannen met veel zelfvertrouwen gebruikten heel directe flirttechnieken dan mannen met minder zelfvertrouwen. Dat is niet opmerkelijk, maar op het moment dat er weinig kans op afwijzig was, gebruikten de onzekere mannen directere flirttechnieken dan de mannen met veel zelfvertrouwen. Niet kunnen flirten is dus onzin, mannen hebben gewoon de juiste situatie nodig die ‘past’ bij hun mate van zelfvertrouwen. Bij vrouwen waren er niet zulke verschillen te zien, hun flirttechnieken waren directer als het risico lager was. Maar er was geen onderscheid te maken tussen vrouwen met meer zelfvertrouwen en de wat onzekerdere types.

Bron: Science of Relationships
Beeld: iStock