Online daten of ouderwets daten?

geroosterde venkel

Uit een onderzoek van datingsite Parship.nl onder ruim 1000 vrijgezellen blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse singles op zoek is naar een vaste partner. Veel moeite om de ware te zoeken doen we alleen niet, want slechts een op de tien onderneemt actie.

Ouderwetse weg
Een grappige bevinding van het onderzoek is dat jongeren nog via een ouderwetse manier op zoek gaan naar een partner. Zij vinden hun partners bijvoorbeeld in de discotheek of via hun vrienden en familie. “Jongere singles hebben over het algemeen veel sociale contacten en dat maakt het voor hen makkelijk om bij vrienden of in de kroeg een potentiële liefde tegen te komen”, zegt psychologe Mathilda van Maaren.

“Naarmate de jaren vorderen, worden singles echter steeds kieskeuriger en gereserveerder. Dat is ook de reden dat zij vooral kiezen voor online daten als manier om een levenspartner te zoeken.”

Moderne weg
In tegenstelling tot de jongeren kiezen dertigplussers steeds vaker voor online daten. De grote voordelen van deze manier van daten vinden zij de laagdrempelige manier van contact leggen, grote keuze aan vrijgezellen en anonimiteit.

Droompartner
Wat zoeken vrijgezellen in een droompartner? De lover heeft volgens de onderzochten vooral humor en karakter. Verder moet hij zorgzaam en intelligent zijn. Bijna de helft van de jongeren vindt dat een partner seksuele aantrekkingskracht en uiterlijke kenmerken moet hebben. Ook speelt financiële zekerheid, kinderwens en woonplaats een rol, maar dat is wel minder van belang voor de singles.

Dateplekjes
Bijna driekwart van de vrijgezellen doet op de eerste date het liefst een drankje in een rustig café of op een terrasje. Bij jongeren is de bioscoop nog steeds in trek. Zij praten op hun date graag over karaktereigenschappen, levensgeschiedenis en ambities. Gespreksonderwerpen als politiek, huwelijkswensen en exen worden liever vermeden, want we zitten natuurlijk niet op een verhaal over de ex van je afspraakje te wachten.

Zoek jij je partner liever online of via de ouderwetse manier?