Ons Boek

geroosterde venkel

We zijn verhuisd! Met alle hectiek en kpn-perikelen (10 dagen geen internet!) vandien. Vandaag is onze eerste rustige dag. Kids liggen languit te kleuren en lopen zo nu en dan naar kantoor om online te puzzelen. Wij ruimen dozen op en voor straks ligt het geweldige nieuwe kookboek Boekoe Kita op m’n kookeiland.

Mocht je ooit intens hebben verlangd naar een Indische schoonmoeder – wie niet? – dan is dit jóuw boek. Makkelijke, authentieke recepten waarvoor je soms wel maar vaak ook niet speciaal voor naar de toko hoeft. Voor doordeweekse dagen en uitgebreide Indische tafels met vrienden.

Het grote geheim van dit boek zijn de makers. Met allemaal (aangetrouwde) Indische roots laten ze 15 Indonesische families verhalen over hun familierecepten en -verhalen. Boekoe Kita, oftewel: Ons Boek.

Ook de lunch kwam vanmiddag uit Boekoe Kita: tjeploh, gebakken eieren met ketjapsaus.

Tjeploh, lunchgerecht voor 4 personen:

20 g boter
4 eieren
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 theelepel sambal oelek
60 ml ketjap manis
1 eetlepel citroensap
aluminiumfolie

Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de eieren zo dat de dooier heel blijft (spiegelei). Haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Dek ze af met aluminiumfolie en houd ze warm. Voeg de rest van de boter erbij en bak de uisnippers en de knoflook glazig. Voeg de sambal toe, bak die even mee en schenk de ketjap erbij. Breng op smaak met citroensap. Giet de saus over de eieren en serveer ze met witte rijst.