Oudere maagden

geroosterde venkel

Single vrouwen worden vaak als zelfstandig en geëmancipeerd gezien, misschien omdat ze ook meer tijd hebben voor hun werk. Maar als ze daarbij ook nog maagd zijn, wordt al gauw gedacht dat ze niemand kunnen krijgen of streng gelovig zijn. En dat terwijl er natuurlijk ook gewoon vrouwen zijn waar niets mis mee is, maar die de ware gewoon nog niet gevonden hebben en hun maagdelijkheid willen bewaren. Of waarbij het er gewoon nog niet van gekomen is.

Jongeren vanaf een jaar of zeventien hebben vaak al seks gehad. Oudere maagden krijgen daardoor extra het gevoel dat zij iets missen. Of ze ook echt iets missen, is natuurlijk de vraag. Een stuntelige ontmaagding die pijn deed en waar geen langdurige relatie uit voort is gekomen is ook niet echt iets om vrolijk van te worden Het valt ook wel mee met het taboe erop: het staat pas op plaats 77 in de Taboe Top 100.

Toch is de drempel om relaties aan te gaan voor oudere maagden vaak hoger. Ze hebben immers geen ervaring en wat zal hun partner daar wel niet van denken? Met als gevolg dat ze helemaal niets meer durven op relatiegebied en het idee hebben voor altijd alleen te zullen blijven. Juist die angst daarvoor is voor hen een handicap bij het aangaan van relaties, want angst werkt vaak verlammend.

Volgens het CBS zijn er ongeveer 14.00.000 alleenstaande vrouwen in Nederland en is voorspeld dat dit aantal zal blijven groeien tot en met 2050. Ongeveer 42% van hen is ongehuwd, 35% is weduwe en 20% gescheiden. De status van die overige 3% is onbekend. (Verloofd? Getrouwd maar apart wonend?) 28% is een single moeder. Over het aantal maagden op latere leeftijd weten we weinig, behalve een onderzoek uit 2001 waaruit blijkt dat toentertijd 4% van de 30-jarige vrouwen nog maagd was. Wat opvallend is, is dat dat aantal voor mannen iets hoger ligt: 8%.

Houd de site in de gaten, want binnenkort is er een interview te lezen met Petra, 34 jaar en nog maagd (maar daar komt snel verandering in!).