Partner gezocht

Stond ik een paar jaar geleden raar te kijken toen ik hoorde dat een kennis actief was op een online ontmoetingsplaats voor ‘zoekenden’, vind ik het nu heel normaal dat een vriendin haar vriend heeft leren kennen via het web. Ze passen perfect bij elkaar. Best logisch als je op interesses, leeftijd, regio en uiterlijk kunt selecteren.

Wederzijdse liefde
Geen gênante ontmoeting in de kroeg of een spannende vakantieliefde, maar een gerichte zoekactie op een netwerk van (voornamelijk) vrijgezellen. Stellen ontmoeten elkaar tegenwoordig vaker via internet.
De gemiddelde leeftijd van mensen die een relatie overhouden aan online daten is 35 jaar. Als alle potentiële partners verdwijnen uit het uitgaansleven zoek je toch een andere plek om een partner te vinden: internet. Op een datingsite weet je ten minste zeker dat de ander ook open staat voor contact.

Het nieuwe uitgaan
Toch kun je ook hier tegen iemand aanlopen voorzien van de status ‘bezet’. Verschrikkelijk vind ik die reclame op de radio: ‘ben jij gelukkig getrouwd? Ik ook.’ Of ik ook op zoek ben naar een second love? Misschien ben ik een burgertrut, maar je gaat vreemdgaan toch niet stimuleren? Goed, ik zal niet afdwalen. Het internet is het nieuwe café, mét vierentwintiguursservice.

Tien jaar geleden was dat wel anders, toen leerde bijna de helft van verliefd Nederland hun partner kennen tijdens het uitgaan of op vakantie. Nu is dat nog maar 35 procent. Steeds meer mensen zetten internet niet alleen in voor bestaande contacten, maar breiden ook hun kennisenkring (mogelijke aanstaandes) uit.

Mijn zoekeisen
Ik heb mijn prins op het witte paard al gevonden. Een stoere vent met blond haar, blauwe ogen (woest aantrekkelijk, als ik het mag zeggen), grappig en afkomstig uit dezelfde regio als ik. Hij zou rechtstreeks uit de database van een datingsite kunnen zijn gerold.

© Foto: Getty Images