Pepernoten bakken

geroosterde venkel

Zaterdag kwam de Sint al aan bij onze zuiderburen, op hemelsbreed amper 10 kilometer hier vandaan welteverstaan. Hoe leg je het je kinderen uit? Dat de stoomboot er een week langer over doet voordat hij in Nederland is? Zou kunnen, maar in het Sinterklaasjournaal hoorden we al dat Sint dit jaar misschien met het vliegtuig komt. Afin, wat wel uit te leggen is dat de bakpieten niet álle lekkers zelf kunnen bakken. Dat ze ook wat kopen en wij ze ook mogen helpen. Woensdag gaan we pepernoten – pardon, kruidnootjes – bakken, en nu maar hopen dat de pieten hier even verderop dat niet ruiken…

Pepernoten (kruidnoten)

250 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram bruine basterdsuiker
2 el koek- en speculaaskruiden (ca. 10 gram)
3-4 eetlepels melk

Verwarm de oven voor op 180 °C. Zeef het bakmeel boven een kom en voeg de suiker, de kruiden, een snufje zout en de boter in kleine vlokjes toe. Kneed alles 4-5 minuten met een mixer met deeghaken. Voeg scheutje voor scheutje de melk toe zodat je een soepel deeg krijgt. Rol van het deeg kleine balletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kruidnootjes in zo’n 15 minuten knapperig en gaar.