Petra: ‘Mijn ex-man zadelt mij op met de schuld van zijn ex’

scheiden schulden ex

Toen Petra en Rob jaren geleden het huis van hun dromen kochten, tekende Petra ook voor de schuld die Rob had met zijn ex. Nu ze gaan scheiden, levert dat problemen op. Mediator Michiel Hordijk kijkt mee.

Petra: “Toen ik Rob leerde kennen was het of we voor elkaar gemaakt waren. Je kent dat gevoel wel. Alleen maar verliefd en je vergeet de rest. We begrepen elkaar zo goed dat we uren met elkaar konden praten. Ik had al een tijd geen vaste relatie meer gehad en ik merkte dat ik toe was aan een man die voor mij kon zorgen. Niet financieel, maar meer het gevoel dat je niet alleen in het leven staat. Over geld hebben we het eigenlijk nooit gehad. Dat sprak voor zich. We betaalden alles samen. Toen we samen gingen wonen hebben we een gezamenlijke rekening geopend en daarop stortten we ons salaris. Ik werkte in die tijd ook nog fulltime, dus er kwam best wel wat binnen. Na een paar maanden hebben we samen een huisje gekocht, vlakbij het strand. Precies wat we allebei wilden. Om het huis van onze dromen te kopen moest ik wel meetekenen voor een schuld die Rob nog had met zijn ex. Die schuld ontstond toen zij door de scheiding hun huis plotseling met verlies moesten verkopen. Het deerde mij niet want we konden het makkelijk betalen. Zelfs toen ik minder ging werken, omdat we kinderen kregen. Als een donderslag bij heldere hemel kondigde Rob een maand geleden aan dat hij wil scheiden. Hij ziet het niet meer zitten. Nu zijn we in gesprek om alles te verdelen en vindt hij dat we samen voor alle schulden moeten opdraaien. Ik weet niet meer wat ik moet doen!”

Ik heb altijd het meeste betaald en straks heb ik minder over iedere maand

Rob: “Ik weet niet precies hoe het toen is gegaan. Petra heeft inderdaad mee moeten tekenen, maar dat had ook te maken met het grote huis dat we toen kochten. Daar hebben we dan toch allebei voordeel aan gehad? Ik vind het echt heel erg dat onze relatie nu over is, maar daarvoor kun je niet alle schuld op mij schuiven. Ik heb het gevoel dat ik alles verlies, maar dat wil ze niet begrijpen. Een paar jaar geleden ben ik ontslagen vanwege een reorganisatie. We hebben toen een jaar lang goed geleefd van de afkoopsom. Dat is denk ik onze fout geweest, want na dat jaar moesten we weer hard werken om elke maand genoeg geld te verdienen, zodat we de hypotheek konden betalen. Ik ben in mijn nieuwe baan veel minder gaan verdienen. We deelden bijna niets meer met elkaar. Daarom heb ik gezegd dat ik het niet meer trek. Tja, en nu lopen we tegen die schuld aan. Het huis is een stuk minder waard dan waarvoor we het hebben gekocht en dan natuurlijk ook nog die rotschuld van toen. Ik moest het huis dat ik met mijn ex had verkopen voordat het geveild zou worden. Zo heb ik toen het verlies nog weten te verminderen. Maar, als ik nu alles bij elkaar optel wat ik maandelijks moet gaan betalen, dan kan ik zelf niet meer rondkomen. Natuurlijk had ik het ook liever anders gezien…”

De mediator: “In het verhaal van Petra en in het verhaal van Rob wordt dé schuld als het bovenliggende probleem. Vaak leiden gesprekken over geld tijdens een scheiding tot een conflict. Ieder heeft een eigen verhaal over wat er is gebeurd en hoopt dat de ander daar naar wil luisteren. Tegelijkertijd is het moeilijk om het verhaal van de ander aan te horen, omdat het niet jouw versie is. De mediator helpt hen om de beurt om het verhaal op zo’n manier op tafel te krijgen dat het de aandacht kan krijgen van Rob en Petra. Dat doet de mediator door te vertalen wat er gebeurt tijdens het vertellen. De stress van Rob over de scheiding die ook wordt veroorzaakt door de zorgen die hij zich maakt voor Petra. Zij heeft zich wel ingeschreven voor een huurwoning, maar dat is nog lang geen gedane zaak. En waar komen de kinderen dan terecht. Liefst neemt hij de schuld op zich, maar hoe komt hij dan rond? Gedurende het gesprek blijkt steeds meer dat onvoldoende inzicht in hun toekomstige financiële plaatje de stress alleen maar vergroot. Dus, daar eerst maar eens naar kijken. De opmerking van Rob dat hij liever de schuld zelf op zich neemt verbaast Petra. Dit had zij niet zo gedacht. Tegen haar had Rob alleen maar gezegd dat zij ieder voor de helft zouden moeten opdraaien, maar volgens Rob zei hij dat alleen maar in zijn kwaadheid, omdat zij had gezegd dat hij een weekendvader kon worden. Door op een rijtje te zetten wat er straks binnenkomt en uitgaat zijn de zorgen niet meteen weg, maar er is wel meer vertrouwen gekomen om de scheiding samen goed af te ronden.”

Over de mediator

“Er gebeurt altijd wel iets in je sociale omgeving waardoor je even van je stuk bent gebracht. iMediators is in die gevallen een handige partner om bij je te hebben. Online of aan tafel helpen wij vrienden, partners en collega’s weer in gesprek te komen. Samen naar een nieuwe toekomst zonder jezelf te verliezen.”

Michiel Hordijk (44) is full certified mediator in familie-  en arbeidskwesties. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin.Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar: viva@imediators.nl