Piccalilly

geroosterde venkel

Piccalilly typisch Hollands? We eten het weliswaar bij typische Hollandse gerechten als stamppot, kapucijners of brood maar dit tafelzuur komt oorspronkelijk uit Engeland. De mooie gele kleur dankt de piccalilly aan gemalen kurkumawortel, ook wel koenjit genoemd. De frisse pittige smaak aan azijn en mosterd. Verder mogen natuurlijk groenten als zilveruitjes, bloemkool, wortel en augurk niet ontbreken. Piccalilly is niet alleen lekker als tafelzuur, ook aan gerechten geeft het een lekker frispittig accent. Deze zachte kokossaus met kipfilet smaakte er vanavond heerlijk mee.

Ik hou me trouwens aanbevolen voor een goed recept van piccalilly uit eigen keuken!

Kip in zachte piccalillykokossaus, voor 4 personen:

500 g kipfilet, in blokjes
2 el olijfolie
250 g champignons, in kwarten
1 rode paprika, in smalle repen
1/2 pot piccalilly (à 360 g)
2 el gembersiroop
1 blik kokosmelk (400 ml)

Bak de kipfilet in de olie rondom bruin aan. Bak de paprika en champignons 5 minuten mee. Roer de piccalilly met de gembersiroop erdoor en schenk de kokosmelk in de pan. Stoof de kipfilet met de deksel schuin op de pan in 20 minuten gaar en zacht. Haal de laatste 10 minuten de deksel van de pan en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken. Lekker met basmatirijst en seroendeng.

Wie van pittig houdt, geeft er sambal bij of vervangt de gembersiroop door zoete chilisaus.