Pijn is fijn: alles over SM

Volgens liefhebbers is het veel meer dan met zweepjes slaan of elkaar vastbinden en gaat het vooral om de mentale overgave. Tijd voor een rondje SM.

De zweep erover

SM een taboe? Niet meer dankzij Anastasia Steele en Christian Grey. Hun invloed reikt daadwerkelijk tot in de slaapkamer: vrouwen hebben sinds ‘Vijftig tinten’ een wilder sexleven en experimenteren meer met (soft) sm, blijkt uit divers onderzoek. In 2012 steeg de omzet van light 
sm-speeltjes, zoals handboeien en zweepjes, met twintig procent.

Tikkie dominant

SM staat voor sadomasochisme: een combinatie tussen sadisme en masochisme. Het sm-spel speelt zich af tussen een dominante en onderdanige partner. Grappig: mensen die in het echt helemaal niet dominant zijn, schijnen in dit geval wél graag de lakens uit te delen.

Er zijn grenzen

Het kan heel geil zijn om met elkaars grenzen te spelen, maar het lijntje is dun. Spreek daarom af wat je wel en niet wil en zorg voor een kort, duidelijk stopwoord. Handig als je al opgewonden bent en die ander nét te ver gaat. Een beetje tegengesputter: ‘O, buurman, wat doet u nu’, kan natuurlijk bij het spel horen.

Mindgame

SM is meer dan slaan en vastbinden. Het mentale stukje is superbelangrijk. Je moet je partner honderd procent vertrouwen. Juist dat je je helemaal aan elkaar overgeeft, kan de band versterken.

Seksperimenteren

De helft van de Nederlandse vrouwen heeft met sm geëxperimenteerd, zo onderzocht ‘casual’ datingsite C-date. Die vijftig procent is minstens één keer vastgebonden tijdens de seks. Opvallend: iets minder mannen hebben zich laten verleiden tot sm, bijna 48 procent.

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 11-2017. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «