Pimp je relatie op!

geroosterde venkel

Liefdesrelaties kunnen na verloop van jaren in het slop geraken. Voordat je het weet ben je in een broer/zus-relatie beland, totaal seksueel uitgekeken op je wederhelft of heb je om het minste of geringste ruzie.

Toch zullen de meeste vrouwen niet zo snel huis en haard vaarwel zeggen, helemaal niet als er kinderen zijn. Roeien dus met de riemen die je hebt. Maar hoe?

Hierbij de tips uit Handboek Liefde en Lust, met behulp van psycholoog Pieternel Dijkstra.

Succesfactor I: emotionele binding
Het gevoel van verbondenheid dat je deelt met je partner is een van de belangrijkste pijlers van een succesvolle relatie. Met de tijd echter kan die emotionele saamhorigheid minder worden, omdat mensen nog wel eens langs elkaar heen leven. De kunst is om elkaar niet verstikken, maar ook niet langs elkaar heen te leven. Maar hoe? Hierbij drie aanknopingspunten om de emotionele saamhorigheid in je relatie te versterken:
– Geregeld met elkaar praten over wat je bezighoudt, denkt en voelt;
– Samen leuke dingen doen;
– Je liefde voor elkaar tonen.

Zeg ook eens wat vaker “ik hou van je”, knuffel elkaar en neem de tijd om te vrijen. Doe leuke dingen samen en plan het in je agenda. Het beste is om een vaste tijd af te spreken om leuke dingen samen te ondernemen.

Succesfactor II: elkaar respecteren
Het blijkt nog een hele opgave te zijn voor mensen om hun wederhelft te behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden. Dat komt doordat we in ons hoofd een ideaalbeeld hebben van een partner en onze partner daaraan afmeten. We willen hem/haar veranderen en kneden tot hij of zij voldoet aan ons ideaal. Meestal uit zich dat in kritiek, waardoor de ander zich tekort voelt schieten. De een wordt de ‘opvoeder’ en de ander de ‘rebel’ of degene die ‘gehoorzaamt’. Een verhouding waar je uiteindelijk niet gelukkig van wordt.

Hem accepteren
Zodra je elkaar kunt accepteren zoals je bent, ontstaat er een positieve spiraal. En als je je niet langer blind staart op de tekortkomingen, zullen de positieve eigenschappen van je partner je steeds meer gaan opvallen. Uit onderzoek blijkt dat hoe positiever je over hem of haar denkt, hoe meer negatieve dingen (geklaag, gezeur) je van hem of haar kunt hebben. En hoe makkelijker jij je wederhelft vergeeft en hoe vaker je hem of haar positief benadert, des te meer hij of zij na verloop van tijd gaat geloven in het positieve beeld dat je van hem/haar hebt. Daardoor gaat hij of zij zich automatisch positiever gedragen!

Succesfactor III: strijd zonder slag of stoot
Sommige mensen denken dat een goede relatie staat voor ‘nooit ruzie maken’. Niets is minder waar. Bovendien kan een heftige ruzie ook de lucht klaren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als je het goed aanpakt, ruzies goed zijn voor je relatie. Hoe je ‘constructief’ ruzie kunt maken, vind je in Handboek Liefde en Lust.

Succesfactor IV: eindelijk spannende seks…
– Maak emotioneel contact. Vaak zijn mensen tijdens het vrijen met hun hoofd heel ergens anders. Seks kan daardoor veel minder intiem en opwindend worden. Blijf er dus bij en concentreer je op jezelf en je partner.
– Verbeter de relatie met jezelf. Hoe minder zelfvertrouwen je hebt, hoe groter de kans dat je seksleven niet lekker loopt.
– Probeer meer onbekendheid en spanning in je seksleven te brengen. De kunst is hierbij wel om te balanceren op het randje van het onbekende, en een evenwicht te vinden tussen te veel en te weinig spanning. Ga bijvoorbeeld een tijdje apart slapen of ga alleen een weekendje weg. Zo wordt het samenzijn weer speciaal. Je kunt ook samen iets spannends ondernemen, iets waardoor je adrenaline omhoog gaat (bijvoorbeeld een pornofilm kijken). Seksuele fantasieën zijn een goede trigger voor je seksleven. Probeer ze niet te onderdrukken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen die zich bewust zijn van hun seksuele fantasieën en die durven te delen (je hoeft er niet over te praten, dóé het gewoon) tevredener zijn met hun seksleven en hun huwelijk.

Succesfactor V: op naar een positieve identiteit!
Om van een ander te kunnen houden, moet je eerst van jezelf houden. Een goed gevoel van eigenwaarde is voor jezelf en je partner een absolute must. Mensen die zichzelf waarderen, weten wie ze zijn en wat ze willen. Ze zijn niet alleen positiever over zichzelf, maar ook over hun partner. Ze communiceren hun wensen makkelijker, durven te vragen wat ze nodig hebben en ze zijn niet bang om verlaten te worden; ze hebben immers altijd zichzelf nog. Hoe kun je je eigenwaarde vergroten? Volgens onderzoeken is werken een uitstekende manier om een beter gevoel te krijgen over jezelf.

Wil je meer praktische tips over hoe je je relatie kunt verbeteren of leuk kunt houden? In Handboek Liefde en Lust kun je alle tips vinden!