Pleidooi voor de zondagse maaltijd

geroosterde venkel

Eerder deze week schreef Janneke Vreugdenhil op haar NRC Next-blog Koken etc. over mijn blog en mijn wens dat meer mensen meer tijd nemen om samen van goed eten en drinken en elkaars gezelschap te genieten. Gisteren kreeg ik Gordon Ramsays nieuwste boek: 100% Ramsay. En wat schetst mijn verbazing?! Ook Ramsay heeft ontdekt hoeveel mensen nooit samen eten en is daarom een campagne voor de zondagse maaltijd begonnen. Je hoeft geen grote familie te hebben. En het hoeft ook geen zondag te zijn. Waar het om gaat is dat het de hoogste tijd is om weer vaker van gezamenlijke maaltijden te genieten. Hoe druk we het ook allemaal hebben. Begin het weekend op vrijdag samen en blijf even net wat langer aan tafel zitten met een kop koffie en punt warme appeltaart. Of nodig vrienden, buren of kennissen eens uit om op zaterdagochtend gezellig samen van een lekker ontbijt te smullen.

Ramsay heeft zijn boek 100% Ramsay ingedeeld in menu’s met titels als Mediterrane smaken, Klassiek zondagsmaal en Houd het simpel. Elk menu start met een uitgebreid maaltijdplan. De voorbereiding is hierdoor een koud kunstje. Je hoeft echt geen uren in de keuken te staan, heerlijk toch? De gerechten uit de verschillende menu’s zijn gemakkelijk onderling uit te wisselen. En voel je ook niet verplicht om steeds een heel 3-gangendiner te maken. Het moment samen, dat telt!

Mosterdpuree, voor 6 personen (uit menu: Winterstoofpot):

1 kg bloemige aardappelen, zoals Bintje of Désiree
zeezout en versgemalen zwarte peper
150 ml room
85 g boter, in blokjes
2 el grove mosterd
1-2 el dijonmosterd

Schil de aardappelen en snijd ze in grote, gelijkmatige stukken. Kook ze in gezouten water in 12-15 minuten gaar. Laat ze uitlekken, doe ze terug in de pan en laat ze 1-2 minuten op middelhoog vuur drogen. Pureer de aardappelen; gebruik bij voorkeur een pureeknijper. Wrijf de aardappelen door een fijne zeef voor een erg gladde puree. Doe de puree weer in de pan. Verhit de room zachtjes en roer hem door de aardappelpuree. Breng de puree op smaak en klop de boter er blokje voor blokje door. Roer tot slot de mosterd erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper. Serveer warm.

Citroenkandeel, voor 4 personen (uit menu: Snel & makkelijk):

300 ml kookroom
75 g kristalsuiker
het sap van 1-2 citroenen
kattentongen of oublies, voor erbij

Schenk de kookroom in een pannetje en voeg de suiker toe. Breng alles langzaam aan de kook en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en laat het mengsel al roerend nog 3 minuten pruttelen.
Haal de pan van het vuur en schenk het sap van 1 citroen erbij en roer grondig terwijl u dat doet. Het moet onmiddellijk dikker worden. Proef het mengsel en voeg wat citroensap toe als het niet wrang genoeg is. De kandeel moet zoet, wrang en romig zijn.
Laat de kandeel 5 minuten afkoelen en schenk hem dan in aparte glazen. Dek de glazen af met folie en zet ze minstens 3 uur of een nacht in de koelkast. Haal de kandeel 15 minuten van tevoren uit de koelkast, zodat hij zachter wordt als hij erg stevig is. Serveer met de koekjes.

100% Ramsay van Gordon Ramsay – 27,95 euro
Tirion Uitgevers ISBN 90 4390 951 3