De prins en dat plaatje

geroosterde venkel

“Dames, de prins op het witte paard, zoals jullie hem in je hoofd hebben, hij bestaat niet.” Bam! Terwijl de andere dames alweer druk door elkaar beginnen te praten en discussiëren, dreunt ie bij mij nog even na, deze uitspraak. Ik ben aanwezig bij ‘Stadstaboes’, een event dat georganiseerd wordt door voormalig BNN presentatrice Zarayda Groenhart in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Zarayda doet dit vanuit ‘The Why Girl’, een online platform dat ze onlangs oprichtte en waarin ze in een wekelijkse talkshow (online) in gesprek gaat met ondernemende vrouwen over liefde en carrière.

 

Vanavond dus haar eerste event. Ik bevind me temidden van 60 dames die vanavond in gesprek gaan met een 3 koppig mannenpanel over ‘De Leugens van de Liefde’. Het mannenpanel bestaat uit Lucas van Gool, (trauma)therapeut en relatiedynamicus, Mark Mieras, wetenschapsjournalist en schrijver van het boek ‘Liefde, wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere’ en

Tom Gorny, mannencoach. Het zijn deze drie mannen die het aandurven om met ons over zoiets ‘gevaarijks en fascinerends’ als de liefde van gedachten te wisselen. Dat doen we vanavond aan de hand van drie stellingen. De eerste stelling luidt: ‘Het ligt aan jou als je geen geschikte partner vindt’.  Stelling 2: ‘Vrouwen hebben onrealistisch hoge verwachtingen van een man’ en stelling 3 ‘De open relatie is de relatie van de toekomst’.

 

Het is de tweede stelling waarbij de betreffende opmerking over die Prins wordt gemaakt. En eigenlijk is het niet echt iets nieuws dat we als vrouw best hoge eisen stellen (aan onszelf en dus ook aan de man in ons leven). Dat we te veel zijn grootgebracht met sprookjes. En dat onze zogenaamde lijstjes over het algemeen barsten van tegenstrijdigheden en daarom niet heel realistisch zijn. Hij moet sociaal en betrouwbaar zijn, maar zeker ook stoer met een goede dosis testosteron. Dat soort dingen (‘Vergeet het dames, echte alphamannen zijn bij voorbaat niet monogaam,’ aldus een van de aanwezige mannen) Maar het is altijd goed om het weer eens uit de mond van een man te horen, hoe zij dat ervaren. En ja, ik had er zelf ook wel handje aan hoor. Hoe stoer ik ook als single dacht te zijn, stiekem had ik het hele plaatje in mijn hoofd. Hoe hij eruit zou zien, welke eigenschappen hij zou bezitten waar ik het wel mee uit zou houden. En dan ook de manier waarop het zou gaan, ook dat had al uitgedacht voor mezelf. Met veel vuurwerk, de fanfare die zou uitrukken, een heftige zoenpartij op de brug in Maastricht waarna hij me officieel om verkering zou vragen, in een klap verliefd en geen twijfels of ik hier mijn single leven voor zou opgeven – Oke, misschien een tikje overdreven, maar je snapt wat ik bedoel – Beslist heel cliché dit. En wellicht nog meer cliché dat mijn meest recente ‘ontsingeling’ totaal niet conform dat plaatje verliep (maar daardoor niet minder verrassend was).

 

Het avondje ‘Stadstaboes’ bevestigde maar weer dat Liefde een issue is waar we met zijn allen eindeloos over kunnen praten en dat de verschillen tussen mannen en vrouwen er altijd zullen zijn. Maar is dat erg? Dat spanningsveld zorgt er juist voor dat het leuk blijft. En dat geldt als je het mij vraagt ook voor die prins. Juist die prins en dat plaatje in je hoofd maken single zijn stiekem zo leuk. Het geeft je iets om over te dromen, iets om naar uit te kijken. Iets om over te fantaseren en zelf te creëren. En of dat nu een of meerdere prinsen in een mensenleven zijn, dat laat ik even buiten beschouwing. Een beetje zoals vroeger: ‘Als ik later groot ben dan…’ En hoe het dan in werkelijkheid is, zie je dan wel weer. Dan laat je je maar gewoon lekker verrassen door alles wat er gebeurt, terwijl je andere verwachtingen had…

Sanne Tummers (34) is freelance journaliste en founder van Single & Stijl, een online lifestyleguide boordevol persoonlijke verhalen, positiviteit en praktische tips voor singles. Net op het moment dat Sanne vorig jaar besloot Single & Stijl serieus in de markt te zetten en ze met haar plan de Marie Claire Startersaward in de wacht sleepte, werd ze ‘ontsingeld’. Ondanks haar niet meer single status, twijfelde ze geen seconde om te stoppen met Single & Stijl. Er zijn immers nog genoeg ervaringen en tips die ze singles wil meegeven. Over haar single herinneringen, de ‘single side of life’ én het ‘after single’ leven blogt ze op Vrouwonline.