Red je relatie, blijf je best doen

Ik las een interessant stuk op Daily Mail. (Waar anders, ik hou van Daily Mail.) Een vrouw hield een heel betoog over waarom zij zich nog bijna elke dag mooi maakt terwijl ze al twintig jaar getrouwd is. Zou haar man haar niet eens gewoon moeten accepteren zonder make-up en in haar huispak?

Lekker in de markt
Tuurlijk, is haar mening. Als het goed is doet hij dat ook gewoon. Maar als je je nooit meer voor hem optut, raakt hij daaraan gewend en verlies je zijn interesse, is haar theorie. Bovendien doet ze het niet alleen voor de aandacht van haar eigen man. Nee, is haar opvatting, het gaat ook om de complimenten van andere mannen. Als haar man ziet dat ze nog altijd lekker in de markt ligt, zal hij altijd een tikkeltje onzeker blijven en haar liefde voor hem nooit als iets vanzelfsprekends beschouwen.

Rete-aantrekkelijk en sexy
Met het eerste deel van haar mening ben ik het roerend eens. Leuk dat hij, zoals ze dat in Alles is Liefde zo mooi zeggen, nog steeds van je houdt als je met ontploft haar en lekkende melktieten naast hem op de bank zit. Dat is ware liefde. Maar daarbij hoort ook dat je nog steeds je best voor hem doet. Dat deed je in het begin toch ook, daar is hij toch ooit voor gevallen? Is hij het niet meer waard om jezelf mooi voor te maken? Wil je niet meer dat hij je naast heel lief en zorgzaam ook nog rete-aantrekkelijk en sexy vindt? Je bent toch naast moeder ook nog heel erg vrouw?

Onzekerheid
In het tweede deel kan ik me minder goed vinden. Ze beweert dat de aandacht van andere mannen bedoeld is voor haar eigen echtgenoot, zodat hij ziet dat er naar haar wordt gekeken. Waarom, denk ik dan, moeten er nou weer anderen bij betrokken worden? Maak je gewoon mooi voor je éigen vent, dan weet hij heus wel wat hij in huis heeft. Daar heeft hij de mening van geslachtsgenoten echt niet voor nodig. Is het niet gewoon zo dat deze dame zelf nog heel erg die bevestiging nodig heeft? Is haar eigen onzekerheid en/of hang naar aandacht hier niet gewoon de drijfveer?

Ook voor mannen
Zelf noemt ze het verder nog terloops, maar is het iets wat ik zelf heel belangrijk vind: het hele verhaal geldt ook voor mannen! Ik zie het in mijn directe omgeving: mannen die na hun huwelijk van mening lijken te zijn ‘de buit binnen te hebben’ en veranderen in enorme slonzen. Weinig sport, veel drank en eten, een groeiend buikje, oude suffe kleding… Come on! Vrouwen die toegeven hun eigen man niet meer aantrekkelijk te vinden krijgen vaak de wind van voren, maar je mag toch op z’n minst verwachten dat hij zichzelf blijft verzorgen?! Waarom zou ik mijn best voor hem moeten doen als hij dat niet voor mij doet?

Niet te comfi
Ik vertelde hier zelf al eens over mijn toiletperikelen en dat er naar mijn mening nog wel iets van romantiek moet overblijven, dat het niet té comfi moet worden allemaal. Natuurlijk hang ik graag ongedoucht in joggingbroek op de bank en mag hij me dan heus zien, maar stiekem vraag ik me dan wel af of ik niet stink als hij tegen me aankruipt. Bovendien trek ik de dag erna wel weer zijn lievelingsoutfit van mij aan en spuit ik iets royaler dan normaal met het luchtje waarvan ik weet dat hij ‘m zo lekker vindt. Zijn opmerking, dat ik ‘toch zo’n heerlijk wijf’ ben, komt dan lekker drie keer zo hard binnen. Hoe fijn is dat. Bij deze: ik geef dat nooit op.

Beeld: Thinkstock