Relatie met dominante partner werkt beter

dominante partner

Zijn jij en je partner gelijkwaardig in jullie relatie of is een van de twee een stuk dominanter dan de ander? Dat laatste vergroot de slagingskans van jullie liefde.

Timing is everything, toch? Precies rondom de release van 50 Shades of Grey komen onderzoekers van een universiteit uit Praag met deze onderzoeksresultaten naar buiten: relaties met een dominante partner zijn mogelijk succesvoller dan relaties waarin partner gelijkwaardig zijn.

Uitdagingen

“Vaak wordt ons verteld om zelfs lichte dominantie of onderdanigheid als een probleem te zien,” zegt hoofdonderzoeker Eva Jozfikova, “Onze resultaten zetten gelijkwaardigheid in relaties op losse schroeven als kenmerk van een functionele relatie. Het lijkt erop dat een beetje ongelijkwaardigheid bij stellen hun vermogen verbetert om uitdagingen aan te gaan”

Voorkeur

Voor de studie werden 340 mannen en vrouwen uit steden uitgebreid ondervraagd over hun voorkeuren en ervaringen in relaties. Wilden ze bijvoorbeeld liever een partner die een gids is en hen zou beschermen of hebben ze een voorkeur voor iemand die hen bewondert en ‘dient’? Het bleek dat het in relaties vaker voorkomt dat een van de twee de dominante partner is. In bijna een kwart van de gevallen is de vrouw de dominante partner.

Tikkeltje onderdanig

Verder kwam naar voren dat stellen met zo’n ‘ongelijkwaardige’ dynamiek meer kinderen hebben dan andere koppels. Twee dominante partners of partner die gelijkwaardig zijn hebben minder kids. Als twee partners dominante karakters hebben kan de kleinste vorm van onenigheid volledig escaleren doordat er een soort competitie heerst. Als we dit onderzoek moeten geloven is zelf de touwtjes in hadden hebben of een beetje submissive zijn naar je partner de manier om een goede relatie te hebben.

Wat zijn jouw gedachten hierover? Geloof je dat relaties met een dominante partner meer kans van slagen hebben?

Bron: Glamour US
Beeld: iStock