Relatie-advies: bewaak je eigen leven

relatie-advies

Je kent ze wel, die stellen die roepen: ‘wij houden dus heel erg van opera’. Mensen die afspraken met vrienden ‘on hold’ houden totdat ze weten wat hun partner die avond doet. Maar stiekem loert in elke relatie het gevaar dat je de relatiepuberteit overslaat. Met een beetje geluk deel je namelijk een of meer passies. Bezoek je samen buitenwijken van Oost-Europese steden, speel je af en toe een duetje, doe je mee aan hondententoonstellingen. Maar ervan uitgaande dat je geen kopie van je partner bent en jullie dus beiden je eigen vrienden en interesses hebben, zul je ook je eigen leven hebben. Het gaat mis als er te veel concessies worden gedaan en er geen ruimte meer is voor jouw eigen leven, jouw passies, jouw ontwikkeling. En die eigen weg komt vooral naar voren in de relatiepuberteit.

De relatiepuberteit

In vrijwel elke relatie komt na een fase van elkaar willen doodknuffelen een fase waarin partners zich weer wat meer op zichzelf richten. Een hele gezonde ontwikkeling. Als jullie deze relatiepuberteit overgeslagen hebben, of als de een opstandig werd, maar de ander niet, dan blijf je te veel aan elkaar hangen. Ook als puber nooit echt gepuberd? Het is nooit te laat voor een stevig potje onhandelbaarheid en opstandigheid.

Golden retrievers

Er is een type, de allemansvriend, ook wel de ‘golden retriever’ genoemd, die iedereen wel als partner zou willen, want ze zijn vrolijk, vinden veel goed en kunnen zich makkelijk naar een ander voegen. Maar vergis je niet: opvallend genoeg beëindigen die golden retrievers vaker dan gemiddeld de relatie. Waarom? Conflict vermijden hoort bij dit karaktertype. Ze lopen liever met de staart tussen de benen weg, dan op hun strepen te gaan staan en te zeggen: ‘En nu heb ik me genoeg aangepast, nu is het mijn beurt’. Tot het al veel te laat is.

Ik kan prima zonder jou, maar dat wil ik niet

Zorg ook dat je je eigen dromen behoudt, los van die van je partner en ook als jullie dromen niet helemaal rijmen met elkaar. Of je dromen in de praktijk ook uit zullen komen is van later zorg, het is goed om in ieder geval te weten waar je naartoe zou willen met je carrière, met je leven. Idealiter zou je moeten denken: ik kan prima zonder, maar kies vrijwillig voor een leven samen omdat dat nu eenmaal fijner is.

Verhalen verzamelen

Het is buitengewoon verleidelijk om die Oscargenomineerde film waar je al weken naartoe wilt samen met je geliefde te bekijken, om de eerste keer parachutespringen uit te stellen tot je partner er ook zin in heeft en om even te bellen -‘kom je ook gezellig langs’- als je op het terras zit met vrienden. Maar verzamel ook ervaringen en verhalen voor jezelf, zeker als het zaken zijn die jij altijd al wilde doen of waar vooral je vrienden net zo wild van worden als jij. Het mes snijdt aan twee kanten: je hebt elkaar daardoor ook veel meer te vertellen en tijd zonder je partner, met of zonder je beste vrienden, geeft je ook de mogelijkheid om van een afstandje te kijken naar jullie relatie, om stoom af te blazen of om domweg te beseffen dat je verrekte blij bent met hoe het gaat.

Voor nog meer tips over je eigen leven, twijfels, over sleur of over verliefd worden op een ander, een seksleven van likmevestje, ruziemaken over niets of andere bedreigingen van de liefde, check je mijn nieuwe boek Ik heb je, Ik hou je; 25 onderhoudstips voor je relatie op bol.com of Facebook.

Beeld: arturkurjan / 123RF Stockfoto