Relatiecrisis

geroosterde venkel

Vroeger werden relaties voor het leven aangegaan, die koste wat kost moesten blijven bestaan. De partners kenden elkaar niet eens of nauwelijks, voordat zij gingen trouwen.

Tegenwoordig zien we het andere uiterste: elk jaar verbreken 200.000 mensen die samenwonen of getrouwd zijn hun relatie omdat zij ongelukkig zijn. Maar zo eenvoudig is dat niet, een punt zetten achter een jarenlange relatie. Wat te doen als je na jaren twijfelt of hij wel echt de ware voor je is? 

Dip
In iedere relatie komt wel eens een dip voor. Natuurlijk geef je dan niet gelijk op. Maar het kan zijn dat dat ongelukkige gevoel je blijft achtervolgen. Dan zul je voor jezelf de keuze moeten maken of je jouw relatie beëindigt of nog jaren aan blijft modderen in de hoop dat het wel weer goed komt. Veel vrouwen kiezen voor deze laatste optie en blijven nog jaren hangen in een slechte relatie. 

Grenzen stellen
Uit een poll, gehouden op Vrouwonline, bleek dat maar liefst 61 procent van de vrouwen moeite heeft met het stellen van grenzen binnen de relatie. Slechts 18 procent zegt meteen op de rem te trappen wanneer zij het idee hebben dat de relatie niet werkt. Heel gek is die onzekerheid niet. Je houdt immers nog zoveel van hem en je wilt hem geen pijn doen. Het is veiliger om dat zekere, vertrouwde leventje aan te houden dan helemaal opnieuw te beginnen…

Vertrouw op je gevoel
Ga je gevoel niet uit de weg. Laat jezelf niet leiden door schuldgevoel. Vraag jezelf af: wat krijg ik ervoor terug. Kun je hier geen antwoord op vinden, dan moet je bij jezelf afvragen of hij wel de ware voor jou is. Als hij niet wil veranderen, niet bereid is om in jullie relatie te investeren of je het gevoel hebt dat een relatie meer moet inhouden dan nu het geval is stel dan voor jezelf de grens. Wees niet bang om er een punt achter te zetten. Je hebt het al eerder zonder hem gered en ook al voel je je in het begin nog zo eenzaam, er komt een moment dat je weer open staat voor een nieuwe relatie. Wees niet bang om te kiezen, je leeft maar één keer! 

Tips om afstand nemen makkelijker maken: • Ga niet dagelijks met hem aan de telefoon hangen
 • Maak een lijstje met positieve en negatieve punten. Welke weegt het zwaarst?
 • Voorkom een knipperlichtrelatie
 • Blijf hem niet in de gaten houden
 • Trek je niet terug; zoek gezelligheid op of praat erover met vriendinnen

Om je relatie te redden… • Workshop ‘De volwassen relatie’
  Relatiedeskundige Fiona Brouwer geeft workshops voor iedereen die zijn of haar relatie wil behouden, een nieuwe impuls wil geven of de relatie wil verdiepen. www.diamondlife.nl voor meer informatie.
 • Scheiden of blijven


  Scheiden of blijven
  Mira Kirshenbaum

  Dit boek beschrijft relatietherapeute Mira Kirshenbaum waar je tussen kunt kiezen en op welke gronden.

  Om je relatie te beëindigen en verder te gaan…
 • Hoe dump je een vent?


  Hoe dump je een vent ?
  Kate Fillion & E. Ladowsky

  Grappig boekje met nuttige en tips over hoe je hem tactvol kan dumpen, hoe te brengen en wanneer is het juiste moment?
 • Ruimte voor relaties

   
  Ruimte voor relaties
  Daan van Kampenhout

  In dit boek vind je talloze suggesties en oefeningen om een verbroken relatie ook echt los te laten, je eigen fouten en beperkingen te leren kennen en te ontdekken wat je van een nieuwe relatie verwacht.