Relatiedilemma: check je zijn telefoon wel of niet?

geroosterde venkel

Je weet bijna zeker dat je vriend het buiten de deur zoekt, maar hij zweert dat het niet zo is en noemt je paranoia. Wat moet je dan? Check je zijn telefoon? Journalist en bedrogen vrouw Suus Ruis wel.

Ik heb altijd gedacht dat ik nóóit de privacy van mijn partner zou schenden. Spioneren hoort niet. Privé is privé. En toch heb ik er geen seconde spijt van gehad. Want in de computer van mijn man vond ik de antwoorden waar ik al tijden naar op zoek was: hij ging vreemd. En hóe. Ik stuitte op berichtjes die door mijn ziel sneden. Maar ik was blij dat ik ze vond. Het zwart op wit zien van het bedrog maakte dat ik het uiteindelijk beter kon handelen – hoe pijnlijk ook. Vandaar dat ik elke vrouw die haar kerel verdenkt van dingen die niet in de haak zijn, aanraadt om hetzelfde te doen. Check zijn telefoon, onderzoek die mailbox. Liever vandaag dan morgen.

Zijn telefoon checken mag

Bepaald niet iedereen denkt er zo over, blijkt uit een door mij gelanceerde poll op social media. Sterker: 48 procent van alle vrouwen die ’m invulden, vindt het nooit geoorloofd om iemands telefoon of computer te controleren. Oók niet als daar gegronde redenen voor zijn.

Een van de tegenstanders is Babette (31): Ik vind het écht niet kunnen. Als je dat doet, vertrouw je je partner dus niet. Wat is je relatie dan nog waard? Ik heb nooit de behoefte gehad om in de telefoon van mijn vriend te duiken. Als hij zou willen, zou ie me schaamteloos kunnen bedriegen. Maar ik neem liever dát risico dan dat ik me daartoe zou verlagen.”

Trucs om zijn telefoon te checken

Haar reactie is begrijpelijk; zelf dacht ik er precies hetzelfde over toen ik nog gelukkig getrouwd was. Maar dat veranderde toen ik het gevoel kreeg dat mijn man dingen voor me achterhield. Ik dacht dat ik gek werd, zat het dan allemaal in mijn hoofd? Voor mijn gevoel kón ik niet anders dan zijn gangen checken. En toen ik eraan toegaf, was ik niet meer te stoppen. Bij mij ging het verder dan ver, tot op het gênante af. Ik heb dágen besteed aan het zoeken naar een eventueel tweede, clandestien e-mailadres van hem (geloof me, er zijn alleen al met iemands echte voor- en achternaam plus geboortejaar een stuk of twaalftriljard mogelijke combinaties). Ik heb via de optie ‘wachtwoord vergeten/geheime vraag beantwoorden’ verschillende pogingen gedaan om de mail van De Minnares te kraken. En voordat je het weet check je zijn telefoon! Voordat we definitief uit elkaar gingen, heb ik midden in de nacht zijn telefoon gepakt om die in zijn stationair draaiende auto op bluetooth aan te sluiten (je kunt de lijst met gebelde nummers namelijk uit je telefoon wissen, maar níet uit je Parrot carkit – tip!).

Lees de twee andere artikelen:

Controleer je partner op vreemdgaan

Eerlijk spioneren? Check zijn telefoon

 

Dit artikel is eerder verschenen in de Viva.

Door: SUUS RUIS