Relatiemijlpalen

In elke relatie heb je ze: eerste keren. Ook wel ‘relatiemijlpalen’ genoemd. Wanneer je die bereikt, is natuurlijk voor elk koppel anders.

Zoenen
Zoenen, bijvoorbeeld. Doe je dat al direct op de eerste date of wacht je nog even? Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld na twee dates gezoend wordt. Zelf doe ik daar niet zo moeilijk over. Als er de eerste date een klik en/of aantrekkingskracht is, kan er best een kus vanaf. Ik hou van zoenen.

Seks
En dan de seks: gemiddeld na vier dates, volgens het onderzoek. Een gevoelig onderwerp, zo blijkt na een rondvraagje in mijn directe omgeving. Op de eerste date direct met iemand het bed in duiken is not done. Een kerel moet moeite doen, je komt over als ‘makkelijk’ en het zou een vervelend gevoel geven als het na die seks uiteindelijk toch niets wordt, zijn de argumenten die op tafel worden gelegd.

Ik ben daar niet zo stellig in. Ik heb het een paar keer wél gedaan, soms kwam er een relatie uit voort en soms niet. Ik denk echter niet dat dat samenhing met het feit dat we gelijk met elkaar in bed belandden. Er was in alle gevallen aantrekkingskracht, maar voor een relatie is meer nodig. En dat was er dan simpelweg niet altijd. Ik heb nooit spijt gehad van die sexcapades: als je allebei zin hebt in seks, waarom zou je het dan niet doen?

Meeting the parents
Het ontmoeten van de ouders gebeurt gemiddeld na twaalf dates. Tegen die tijd kun je aardig inschatten of die leukerd een blijvertje is of toch een losse fling blijft. Bij mij ging het bij vijf van de zes vriendjes noodgedwongen veel sneller; zij woonden namelijk ten tijde van onze opbloeiende relatie nog thuis. En als je dan samen op zijn kamer een filmpje wil kijken, kun je onmogelijk onder een ontmoeting met zijn pa en ma uit. Niet heel prettig, maar ik heb me er altijd kranig doorheen geslagen. Of ik ze dan ook mocht, is een tweede.

Ik hou van je
Dan zijn er die vier woordjes die zo zwaar wegen: ik hou van je. Voor de een de ultieme bevestiging dat het goed zit, voor de ander een reden om vliegensvlug het hazenpad te kiezen. Wanneer zeg je zoiets? Het onderzoek zegt: na veertien dates.

Ik vind dat nogal rap. En dat zegt wat, voor iemand die het stempel ‘romanticus’ met verve draagt. Misschien komt dat door mijn op een na laatste ervaring hiermee, want vriendje nummer 5 zei het niet terug toen ik het voor het eerst aan hem vertelde. Hij gaf me alleen een extra dikke knuffel en een kus op mijn hoofd. Awkward. Hij heeft het nooit gezegd in de negen maanden dat we een setje waren. Slechts één keer kon er een “ik ook van jou” vanaf.

Ik had het ook gewoon aan hem moeten overlaten. Uit weer ander onderzoek blijkt namelijk dat mannen die woorden over het algemeen sneller uitspreken dan vrouwen. In mijn huidige relatie klopt dat inderdaad, maar ook vanwege die eerdere deksel op m’n neus. Ik keek wel uit. Ik was vastbesloten niet de eerste te zijn, al voelde ik al vanaf de eerste ontmoeting dat ik van deze man hield en dat voor altijd zal doen.

Beeld: Thinkstock