Relax: kipburgers!

geroosterde venkel

Vers, simpel en onweerstaanbaar fotogeniek. Dat zijn de recepten van Bill Granger. In zijn boek Relax geeft hij zijn persoonlijke favorieten voor speciale momenten. Om het weekend te vieren bijvoorbeeld. 21 ºC en regen geeft mijn dashboard voor morgen aan, zondag stemt niet veel beter. Toch staan de kipburgers op mijn zaterdag-boodschappenlijst. In de grillpan gaan ze, dat zal minstens zo lekker zijn. De zon doen we gewoon in het glas!

Kipburgers met citroengras en limoen, voor 6 personen:

Bill Granger: ‘Als uw slager geen kipgehakt verkoopt, kunt u het zelf maken door kipfilet in de keukenmachine fijn te hakken.’

600 g kipgehakt
85 g vers witbroodkruim
1 stengel citroengras (sereh), alleen de witte kern, fijngesneden
2 theelepels limoenraspsel
1 ui, geraspt
1 teen knoflook uitgeperst
2 eetlepels vers koriander, fijngesneden
1 eetlepel vissaus
2 theelepels fijne kristalsuiker

Doe het kipgehakt met het broodkruim, citroengras, limoemraspsel, de ui, knoflook, koriander, vissaus en suiker in een grote kom en vermeng alles goed met je handen. Vorm hiervan 6 kipburgers. Zet deze 30 minuten afgedekt in de koelkast.

Maak de barbecue aan of verwarm een grillpan op hoog vuur. Bestrijk de burgers dun met olie en gril ze aan elke kant 4 minuten, of tot ze gaar zijn.

Serveren met: zachte broodjes, slablaadjes, verse munt en koriander, chilisaus. Bill Granger geeft er nog een pittige coleslaw bij waarvan hij het recept eveneens in zijn boek geeft.

Relax, Bill Granger
Uitgeverij Terra Lannoo, € 24,95