Revolutionair: Cuba gaat homohuwelijk toestaan

homohuwelijk

Terwijl Amsterdam zich klaarmaakt voor het hoogtepunt van Pride Month, de Canal Pride op zaterdag 4 augustus, is het moeilijk voor te stellen dat andere landen nog lang niet zo ver zijn. Sterker nog: Cuba staat nu pas op het punt het homohuwelijk toe te staan.

In Cuba wordt er momenteel hard gewerkt aan een nieuwe grondwet. De huidige grondwet, die stamt uit 1976, gaat op verschillende manieren op revolutionaire wijze herzien worden. Zo werd eerder al bekend dat Cuba privébezit gaat toekennen en nu blijkt ook het homohuwelijk op de agenda te staan. Volgens een regeringsfunctionaris staat in het concept voor de nieuwe grondwet van het land een artikel dat dit mogelijk maakt.

En dat is vrij revolutionair voor Cuba, het land waar in het verleden homo’s en lesbiennes naar werkkampen werden gestuurd. Dat was het anti-homobeleid tijdens de beginjaren van Fidel Castro. Castro bood daar later zijn excuses voor aan. Mariela Castro, de dochter van Fidel’s broer Raúl Castro, maakte zich eerder dit jaar hard voor het homohuwelijk

Interessant feitje: Nederland was in 2001 wereldnieuws door als eerste land ter wereld het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Dat is dus inmiddels al 17 jaar geleden!

viva zomerdeal

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.