Van risico’s tot alternatieven: 5 veelgestelde vragen over beflapjes

beffen

Terwijl het belang van de condoom er al van jongs af aan wordt ingestampt – we horen juf Ank in ons achterhoofd al vertellen over ‘het jasje van de pielemuis’ – lijkt over beflapjes niemand zich druk te maken. Terecht of niet? 5 vragen over het voorbehoedsmiddel.

Een bef-wattes?

Een beflapje is een latex of rubberen lap die dient als bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het kan tijdens het beffen tegen de clitoris en schaamlippen van een vrouw worden gelegd. Ook tijdens het rimmen kan ie van pas komen. Meestal zijn beflapjes ongeveer 15 x 15cm. Net als condooms zijn ze er in allerlei smaken: van aardbei tot chocola. Ook de kleur kan verschillen.

Waarom een beflapje?

Beffen zonder beflapje betekent – je raadt het al – kans op een soa. Dat kan herpes of gonorroe zijn, maar ook chlamydia, syfilis, hepatitis B en HPV. In theorie is ook een HIV-besmetting mogelijk – maar alleen als er sprake is van bloedcontact, bijvoorbeeld door bloedend tandvlees of menstruatie. Zowel degene die gelikt wordt, als de persoon die zelf beft, loopt risico.

Hoe gevaarlijk is beffen zonder lapje?

Onbeschermd likken is niet bepaald veilig. Relatief brengt seks (penetratie) een hoger risico op een ziekte met zich mee dan orale bevrediging, maar dit kan per soa verschillend zijn. Een aandoening veroorzaakt door een bacterie kan makkelijk oraal worden doorgegeven.

Hoeveel kost het?

Beflapjes zijn er in allerlei prijsklassen. In vergelijking met condooms zijn ze aan de dure kant – denk aan minimaal € 1,50 per stuk. Er zijn echter ook varianten die wel € 4,50 per stuk kosten.

Is er een alternatief?

In geval van nood zou je een condoom open kunnen knippen en deze kunnen gebruiken als bescherming. Deze hebben echter een kleiner oppervlak dan de meeste beflapjes. Uiteraard is het van groot belang dat je dit voorzichtig doet, zodat het condoom niet beschadigt.

Bron Tonic (VICE) | Beeld Shutterstock

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.