Ruzie maken… Heel gezond!

geroosterde venkel

Ruzieregel 1: Blijf to-the-point
Ga geen ouwe of nieuwe koeien uit de sloot halen. Blijf bij het onderwerp waar de ruzie over gaat.

Ruzieregel 2: Niet onnodig kwetsen
Natuurlijk heeft hij iets idioots gedaan, anders zou je niet zo tegen hem tekeer gaan… maar je hoeft geen rotopmerkingen naar zijn hoofd te slingeren die er even niet toe doen. 

Ruzieregel 3: Niet in bed
Ga geen ruzie maken in bed. Je bed is om te ontspannen. Mocht er een ruzie ontstaan, zoek dan een andere plek op. En, nog een bed-regel: ga nooit met ruzie naar bed. Zorg dat het eerst uitgepraat is!

Ruzieregel 4: Geen misbruik van tranen
Als vrouw lijkt het soms wel of er een kraan opengaat die je niet kunt stoppen, de tranen stromen over je gezicht. Maar goed, zo gaat dat nou eenmaal. Maak er geen misbruik van om je partner zich extra rot te laten voelen. “Nu heb je me ook nog aan het huilen gemaakt!”

Ruzieregel 5: Ook luisteren
Als jij uitgetierd bent, kun je besluiten dat de ruzie dus voorbij is. Hij dient zijn excuses aan te bieden, klaar. Maar wie weet heeft hij ook nog iets toe te voegen. Luister dus ook naar zijn kant van het verhaal. Zonder commentaar te geven!

Ruzieregel 6: Niemand is perfect
En jij ook niet! Verwacht het dus ook niet van een ander. Ga dus geen drama maken van kleine onhebbelijkheden. Dat loont de moeite niet. Laat het maar eens flink knallen als het echt de moeite waard is.

Ruzieregel 7: Hou het binnenshuis
Nee, je beste vriendin en je moeder hebben niks te maken met de ruzies tussen jou en je partner. Smijt hem dus hun mening niet voor de voeten.

Ruzieregel 8: Afsluiten
Hart gelucht? Zorg dan dat alles echt uitgepraat is. Klaar, over en uit. En laat hem dat ook weten. En als je echt flink tekeer bent gegaan, kun je ook nog wel even ‘sorry’ zeggen. En begin er een uur of een dag later niet weer opnieuw over!