Een break-up bij de buren: ‘Iedere avond na acht uur begint het geruzie’

scheiden

Anneloes en haar man staan op het punt te gaan scheiden. Hun kinderen weten nog van niets, maar voor de buurvrouw is het overduidelijk omdat zij elke avond van het geruzie kan meegenieten. Mediator Michiel Hordijk kijkt mee naar het probleem.

De buurvrouw: “Wij wonen in een straat waar we elkaar gewoon gedag zeggen. De meeste buren komen niet zomaar bij elkaar op de koffie, maar op straat maken we altijd wel een praatje over van alles en nog wat. Nu loop ik sinds een paar weken aan tegen iets waarvan ik niet weet hoe ik ermee om moet gaan. Iedere avond na acht uur horen we bij de buren een hoop geruzie. Mijn man zette eerst de televisie steeds harder, maar ja, dat heeft niet zoveel zin. Je blijft het horen. Nu weet ik wel dat de buren al een tijdje in een scheiding liggen, want dat hoorde ik laatst toen ik in de tuin zat. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar ik vind het zo erg voor de kindjes. Ze hebben een jongetje van 8 en een meisje van 6 jaar. Die liggen na acht uur natuurlijk op bed. Ik denk alleen dat, als wij de harde stemmen door de stenen muren horen, dan moeten die kinderen het toch ook door de vloer heen kunnen horen? Vooral de oudste is al zo’n gevoelig jongetje, dit moet hem toch wel zwaar vallen. Wat moet ik hier nu mee aan? Ik denk niet dat de buren in de gaten hebben dat hun gesprekken zo hard zijn. Toch wil ik er wel wat mee doen, al is het maar vanwege de kinderen.”

Ik schrik hiervan

Anneloes: “Wat jullie mij nu vertellen vind ik echt heel erg. Ik heb er echt niet bij stilgestaan. Het klopt inderdaad dat wij ’s avonds gesprekken voeren over de verdeling voor de scheiding. We hebben samen afgesproken dat we het iedereen pas vertellen als de kinderen het ook weten. Zodra we meer duidelijkheid hebben, gaan we het onze kinderen vertellen. Nu ik weet dat de buren alles kunnen horen vraag ik mij af wie het nog meer weten. Ik schrik hier echt van.”

De mediator: “Als je gaat scheiden is er veel onzekerheid. Wat ouders vaak niet willen, en waar ze ook zeker gelijk in hebben, is de kinderen te belasten met hun zorgen. Aan de andere kant betekent dit tegelijkertijd ook dat je op moet passen met het vertellen aan anderen. Je wilt uiteraard op alle manieren voorkomen dat je kinderen het van een ander horen. Het is dus belangrijk samen goed af te spreken hoe je de scheiding naar anderen communiceert. Op welk moment vertel je het je ouders, je beste vrienden en je collega’s dat je gaat scheiden. En natuurlijk… wanneer vertel je het de buren? De kinderen vertel je het zo vroeg mogelijk. Voorwaarde in dit gesprek is dat je het kort en duidelijk houdt. In dit gesprek gaat de liefde als ouders naar hen uit. Geef ze alle gelegenheid voor vragen en probeer gezamenlijk iets te ondernemen. Dit proces met de kinderen is heel belangrijk voor de verwerking van hun emoties. Ze merken meer dan we ons vaak voorstellen. Ik kan mij voorstellen dat Anneloes schrikt van het verhaal van de buurvrouw. Niet alleen de buurvrouw weet veel meer dan Anneloes kon denken, maar ook de kinderen zullen het nodige hebben meegekregen. Mijn complimenten voor de buurvrouw dat zij actie onderneemt. Hiermee helpt zij Anneloes en haar partner om orde op zaken te stellen in de communicatie. Soms hebben we het nodig om geconfronteerd te worden met een blinde vlek. De buurvrouw zorgt er voor dat de ouders actie gaan ondernemen. En voor de kinderen is dat maar goed ook!”

Over de mediator

“Er gebeurt altijd wel iets in je sociale omgeving waardoor je even van je stuk bent gebracht. iMediators is in die gevallen een handige partner om bij je te hebben. Online of aan tafel helpen wij vrienden, partners en collega’s weer in gesprek te komen. Samen naar een nieuwe toekomst zonder jezelf te verliezen.”

Michiel Hordijk (44) is full certified mediator in familie-  en arbeidskwesties. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin.Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar: viva@imediators.nl

Beeld iStock