Samenwonen: ben jij er klaar voor?

geroosterde venkel

Denken jij en je vriend erover om te gaan samenwonen? Dit is een grote stap die je niet moet onderschatten. Zijn jullie er wel aan toe? Lees het artikel om erachter te komen!

Een nachtje apart slapen
Hoe vind jij het om een nachtje zonder je lief te slapen? Vind je het wel lekker om het bed helemaal voor jezelf te hebben zodat je dwars in bed kunt liggen? Misschien ben je er dan nog niet klaar voor om te gaan samenwonen. Als jullie het liefst elke ochtend naast elkaar wakker willen worden, is samenwonen een logische stap!

Samen op vakantie
Samen op vakantie is een goede relatietest. Tijdens een vakantie kom je erachter hoe je het vindt om 24/7 bij je partner te zijn. Een goede test om te kijken hoe het samenwonen zal zijn. Houd er alleen wel rekening mee dat alles vaak mooier is op vakantie…

Het budget
Voor je gaat samenwonen moet je natuurlijk duidelijke afspraken maken over de financiën. Verdienen jullie evenveel, of is één van jullie de kostwinner? Bekijk goed of jullie de huur of de hypotheek kunnen betalen. Komen jullie er niet uit? Dan is het waarschijnlijk verstandig om het samenwonen nog even uit te stellen.

Nieuwe gewoontes
Wanneer je net samenwoont, leer je vaak nieuwe gewoontes van je partner kennen. Het zou kunnen dat hij elke avond zijn vrienden uitnodigt terwijl jij juist wat tijd voor jezelf nodig hebt. Wanneer je dit soort dingen goed bespreekt, zal jullie samenwoonsprookje veel leuker zijn.

Omgaan met meningsverschillen
Samenwonen betekent ook keuzes maken. Wat voor spulletjes gaan jullie kopen en wat nemen jullie mee uit je huidige woning? Hij wil graag dat lelijke schilderij meenemen en jij gaat niet verhuizen zonder je kitscherige make-uptafel. Houd er rekening mee dat het inrichten van jullie huisje niet zonder ruzie of irritaties verloopt. Luister naar elkaar en maak duidelijke afspraken. Soms moet je een compromis sluiten.

Woon jij samen of heb je een latrelatie?