Say what? Blijkbaar vinden we partnergeweld soms acceptabel

partnergeweld

Uit onderzoek onder ruim 3.000 Nederlanders blijkt dat een derde van de ondervraagden geweld tussen partners soms aanvaardbaar vindt. Wanneer dit acceptabel is, ligt aan bepaalde omstandigheden.

Uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de Nederlanders vindt dat geweld binnen een relatie niet kan. Wanneer er situaties worden voorgelegd, vindt 29 procent van de ondervraagden partnergeweld tóch acceptabel. Dit zijn situaties waarin ‘de partner de kinderen slaat’ of ‘als de ander begint met slaan’.

Meer mannen dan vrouwen vinden geweld binnen een relatie acceptabel; het gaat om anderhalf tot twee keer zoveel mannen dan vrouwen. Het betreft zowel lichamelijk, psychisch als seksueel geweld.

Privézaak

Een op de twintig Nederlanders onder de 25 jaar vindt verkrachting van een vrouwelijke partner aanvaardbaar. Nederlanders boven de 55 hebben hierover een andere mening: van hen accepteert een op de honderd dat. De ondervraagden onder de 25 jaar vindt dat lichamelijk geweld tussen partners wordt uitgelokt en dat het een privézaak is – waar anderen zich niet mee zouden moeten bemoeien.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en Blijf Groep, in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron LINDA.nieuws | Beeld Shutterstock