Schaam(teloos) haar

geroosterde venkel

De tijden veranderen: waardeerde men in de jaren 80 nog een volle bos, tegenwoordig is een verticaal streepje echt het maximum dat aan schaamhaar is toegestaan. Maar zijn we blij met al dat onderhoud (au!) en hoever gaan we voor de ideale coupe

Lokmiddel
Al dat haar, waar is het eigenlijk goed voor? Geur speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van een seksuele partner en in je schaamstreek bevinden zich kliertjes die feromonen produceren. Deze ‘lokstof’ wordt door je schaamhaar vastgehouden en verspreid. Deze oorspronkelijke functie van schaamhaar is – net als bescherming tegen kou- minder geworden. Kleding en parfums verhullen de geur en er is meer nadruk gekomen op uiterlijk. 

Lekker schoon?
Uit een onderzoek van Playboy blijkt dat vrouwen hygiëne een belangrijke reden vinden om hun schaamhaar te scheren. Nou is het inderdaad een onverzorgd gezicht als op het strand de haartjes onder je bikinibroekje uitpiepen, maar of kaal nou hygiënischer is? Ontstoken haarworteltjes door regelmatig scheren, stoppeltjes of een allergische reactie wekken ook niet bepaald een hygiënische indruk!

Opwindende seks
Ondanks het gedoe en ongemak zijn Nederlandse vrouwen toch massaal aan het scheren, waxen en zelfs laseren geslagen. Opwindende seks is een belangrijke motivatie, volgens hetzelfde Playboy onderzoek. De driehoek, brede- of dunne streep blijken favoriet onder vrouwen.