Scharrelen in Tongeren

geroosterde venkel

Ook deze maand staan weer verschillende fotoproducties op de planning. En daarom reden we gisterochtend naar Tongeren. Elke zondagochtend is er antiekmarkt in de Belgisch-Limburgse stad die zon 20 km van Maastricht ligt. Wil je alles goed bekijken dan moet je vroeg uit de veren want naast de kramen in de straten van het centrum is er een overdekte markthal en zijn ook de antiekwinkels geopend.

Wat we er kochten? Een paar oude draadroosters, een tinnen sauslepel en een mooie emaille dekselschaal. Op de markt en in de zijstraten liggen typische zaakjes voor een koffietje of pintje.

En België culinair is natuurlijk witlof met ham&kaas, maar dan net even anders met ham uit Gent:

8 flinke struikjes witlof
8 plakjes Gandaham
8 plakjes belegen kaas

Maak de witlof schoon: verwijder een dun plakje van de stronk en kook ze in een bodempje water met zout in 15 minuten. Laat de witlof goed uitlekken. Wikkel de struikjes witlof eerst in een plakje ham en vervolgens in een plakje kaas. Leg de witlof naast elkaar in een ovenschaal en bak ze in zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ºC. goudbruin en gaar.