Scheiden vanwege religie: ‘Hij werd steeds radicaler in zijn uitspraken’

Sinds Gert bij een kerkgenootschap zit, is hij ontzettend veranderd. Die verandering heeft ervoor gezorgd dat hij en Sandra gaan scheiden – met alle consequenties van dien. Mediator Michiel Hordijk kijkt mee naar hun problemen.

Zij: ‘Mijn man is bezeten’

Sandra: “Ik ben opgegroeid in de kerk. Mijn ouders gaan nog steeds heel trouw, maar sinds mijn pubertijd ga ik niet meer iedere zondag. Zij lieten mij daar vrij in. Ik heb wel wat met iets na de dood, maar ik beleef dat liever op mijn eigen manier dan in een kerk met anderen. Tien jaar geleden leerde ik Gert kennen. Hij was helemaal niet van de kerk. Tot op een gegeven moment Gert ‘iets miste’. Hij zocht naar meer verdieping in zijn leven, zei hij. Al zoekende kwam hij uit bij een kerkgenootschap in een klein plaatsje. Eerst ging hij er af en toe naartoe. Na een tijdje ging hij iedere zondag en steeds vaker ook naar speciale avonden in de week. Ik was blij voor hem dat hij had gevonden wat voor hem belangrijk was, tot hij ging veranderen. Dat was heel eng. Hij werd steeds radicaler in zijn uitspraken. Over wat ‘goed’ en wat ‘duivels’ is en hij betrok de kinderen hier ook in. Die zijn nog klein, dus ik had dat liever niet. Het is zo erg geworden dat ik niet meer met hem kan samenleven. Iedere dag gaat het beleren door. Hij lijkt wel bezeten door die kerk. Na veel praten zijn we het er over eens om te gaan scheiden, maar hij wil alleen scheiden van tafel en bed. Nu zijn we bezig met het maken van de omgangsregeling. Ik wil absoluut niet dat hij de kinderen meeneemt naar die kerk. De kinderen zijn er samen met mij wel eens geweest. Terwijl de jongste van vier huilend mee moest naar de zondagschool, mocht ik niet bij de kinderen blijven. Als tegenprestatie wil hij opgenomen hebben dat hij altijd toestemming moet geven voor een dagje uit. Kan dat zomaar?”

Hij: ‘Ik ben een ander mens geworden’

Gert: “Het is ongelofelijk, maar van het ene op het andere moment voelde ik mij vrij. Ik ben inderdaad veranderd, dat klopt, maar niet in het negatieve. Ik zie nu in hoe onnadenkend wij mensen handelen. Ik was ook zo, maar ik heb nu ingezien dat het anders moet. Dat is een proces. Ik erken dat ik misschien wat zwaar op de hand was, maar daar probeer ik op te letten. Waar ik naartoe ga is absoluut geen sekte of zo. Ik snap dat mensen het misschien vreemd vinden. Dat kan, maar dat is geen reden om te zeggen dat ik psychisch niet in orde ben of iets dergelijks. Dat werd er over mij gezegd. De dokter heeft gezegd dat ik gezond van geest ben en dat is ook zo. Alleen ik weet nu hoe ik in dit leven moet zijn en wat ik moet bijdragen aan een betere wereld. Uiteraard wil ik dit ook meegeven aan mijn kinderen. Zij zijn een keer mee geweest. Sandra moest toen onze twee kinderen loslaten. Daar heeft zij moeite mee. Dus hebben we afgesproken dat de kinderen nog niet mee gaan. Nu zij wil scheiden vind ik dat wel wat lastiger, want ik wil de kinderen ook geven wat belangrijk is. Ik denk dat Sandra mij nu ziet als een boeman, terwijl ik in een proces zit. Daarom wil ik scheiden van tafel en bed. Het komt weer goed verwacht ik.”

De mediator: “Hoeveel ruimte moet je elkaar kunnen geven in een relatie? Daar zijn geen regels voor. Veel praten met elkaar helpt heel veel. Je kunt dan meer begrip opbrengen voor de ontwikkeling van elkaar. Iedereen maakt bepaalde ontwikkelingen door. Maar als één van de partners radicaal verandert, is het maar de vraag of de ander in staat is om te volgen. Voor jullie leidt dit nu tot de keuze om uit elkaar te gaan. Er is dan inderdaad ook nog de leuze om te scheiden van tafel en bed. Scheiden van tafel en bed doen mensen, oorspronkelijk, om religieuze redenen, omdat scheiden volgens de regels van hun geloof niet geaccepteerd is. En er zijn stellen die wel hun vermogen willen verdelen, maar nog niet feitelijk willen scheiden. Misschien dat de liefde toch nog opbloeit. Ik moet dan wel benadrukken dat het belangrijk is dat jullie hier allebei achter staan. Anders is er het risico dat één van de partners na de wettelijke termijn van een jaar ernstige redenen gaat zoeken om alsnog te scheiden – met alle gevolgen van dien. Schrijf voor jezelf op wat je intentie is om te scheiden van tafel en bed en deel dit met elkaar.

Over de dagjes weg en het meegaan naar de kerk zal je samen in gesprek moeten blijven. Jullie zijn samen de ouders. Wat zijn de kinderen gewend geweest tot nu toe? Hoe kunnen jullie de kinderen begeleiden in hun leven naar volwassenheid? Een dagje weg in Nederland valt onder de normale bezigheden als de kinderen bij je zijn, maar uiteraard gaat het hier niet om. Vecht jullie relatieprobleem niet principieel uit over dit onderwerp. Daarvan ondervinden de kinderen vooral de nadelen. Ik zou zeggen, kijk nog eens goed naar de oorzaak van de scheiding, accepteer de consequenties. Eerder hebben jullie elkaar ook gerespecteerd op keuzes, dat is mooi! Probeer dat nu ook samen voor de kinderen te doen. Jullie ontwikkeling hierin zijn voor hen een levensvoorbeeld.”

Over de mediator

“Er gebeurt altijd wel iets in je sociale omgeving waardoor je even van je stuk bent gebracht. iMediators is in die gevallen een handige partner om bij je te hebben. Online of aan tafel helpen wij vrienden, partners en collega’s weer in gesprek te komen. Samen naar een nieuwe toekomst zonder jezelf te verliezen.”

Michiel Hordijk (44) is full certified mediator in familie-  en arbeidskwesties. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin.Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar: viva@imediators.nl

Beeld Shutterstock