Schrijnend: 9% van de LHBT’ers krijgt op de werkvloer het advies zijn seksuele voorkeur te verzwijgen

Vandaag is het 11 oktober, oftewel Coming Out Day. Hét moment om stil te staan bij alles wat de LHBT-wereld de afgelopen decennia bereikt heeft. Maar misschien nog wel meer om te beseffen dat we nog een lange weg te gaan hebben. Want man, wat valt er nog veel terrein te winnen op dit gebied. Dat blijkt maar weer uit deze recente cijfers.

Uit veiligheid je geaardheid beter kunnen verzwijgen: het klinkt niet meer als iets van nu. Toch gebeurt het nog veel, blijkt uit nieuw onderzoek onder ruim 4.600 Britten. Negen procent van de werkende LHBT’ers is ooit door collega’s geadviseerd zijn seksuele voorkeur te verbergen om zichzelf in bescherming te nemen. Dat percentage stijgt zelfs tot 28 procent onder CEO’s, managers en mensen met een eigen bedrijf. Ook een derde van de werkende LHBT-senioren kreeg dit te horen.

Dat discriminatie nog altijd op de loer ligt, blijkt ook uit andere bevindingen uit het onderzoek. Zo heeft negen procent van de ondervraagde LHBT+’ers ooit het gevoel gehad geweigerd te zijn geweest voor een baan op basis van zijn geaardheid. Ook is de kans voor hen extra groot dat zij op de werkvloer mentale problemen ondervinden. 72 procent van de werkende LHBT’ers heeft hier last van, tegenover 61 procent van de werkende niet-LGBT’ers.

 

Het mag dan gaan om Britse cijfers; buiten kijf staat dat er werk aan de winkel is. En het liefst gauw een beetje.

Lees ook:

Geen taboe met Milou #8: Uit de kast komen
Hoofdredacteur Debby: ‘Wat zou het een vooruitgang zijn als we Coming Out Day helemaal niet, óf juist met z’n allen, zouden vieren’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.