Wat is dat dan.. seksen?

We zitten met zijn vieren te genieten van pitabroodjes met kipkebab als onze achtjarige zoon een zin uitspreekt die eindigt met het woord ‘seksen’.

‘Hahaha, seksen’, zegt onze dochter.

Bloot
‘Weet jij dan wat dat is, seksen?’ vraag ik aan de zesjarige Myrthe, waarop zowel onze zoon als onze dochter antwoord beginnen te geven, dwars door elkaar heen. Het is iets dat twee mensen samen doen. Je moet er bloot voor zijn. En het belangrijkste: ze moeten bovenop elkaar gaan liggen. Dat is zo ongeveer wat het tweetal kan zeggen over seksen.

Ongeloofwaardig
We hebben een boek in huis waarin voor kinderen staat uitgelegd hoe het allemaal werkt, dat seksen. Een boek dat steevast opzij wordt gelegd als het interessant wordt, want: zodra het echt over seksen gaat wordt het ongeloofwaardig. Seks is voor kinderen zoiets als science fiction voor ons. Allemaal prima dat het er is, maar je gelooft er geen ruk van. Daarom is het een lastig onderwerp om over te praten.

Fasegewijs
Steeds als een gesprek met de kinderen uitloopt op de werking van menselijke voortplanting, probeer ik ze weer iets nieuws bij te brengen, om zo fasegewijs hun kennis over seks uit te breiden. Ik besluit dat het wel weer eens tijd is om een treetje bij te zetten, dus leg ik voorzichtig uit dat een jongen en een meisje als een puzzel in elkaar passen. Daarbij ontvalt me dat de plasser van een jongen niet alleen is bedoeld om mee te plassen, maar dat hij hem ook in een meisje kan steken.

Plassen
‘Hahaha, dan kun je dus in een meisje plassen,’ zegt Wessel.
‘Nou nee. Plassen gaat dan niet. En dat is soms knap lastig, als je toch heel erg moet.’

‘Oh. Dus daarom seksen jullie nooit,’ zegt Myrthe. Ik vraag haar verbaasd hoe ze tot die conclusie komt, waarop ze antwoordt dat het maar beter is om niet te seksen als het betekent dat je niet meer kunt plassen. Ik zeg dat papa en mama toch wel eens seksen.

‘Maar toch niet hier in huis hè,’ roept Myrthe, alsof dat echt het meest stomme is dat haar ouders kunnen doen.
‘Nou, ja. Als we het niet hier doen, waar dan wel?’ vraag ik.
‘In het zwembad,’ antwoordt ze gevat.

Vlotje
Mijn zoon begint hard te lachen en zegt dat hij ons in gedachten in het water ziet dobberen als een soort van vlotje. De kinderen hebben daar volop lol om. Mijn vrouw en ik halen onze schouders op en laten het er maar bij. Het onderwerp seks staat nog zover bij onze kinderen vandaan, dat het lastig blijft om er met ze over te praten. Gelukkig maar. Seksen is ook gewoon heel maf.

Beeld: Thinkstock