Let’s talk about sex

geroosterde venkel

Als je een puber (in wording) in huis hebt, weet je dat het eraan zit te komen: het gesprek over de bloemetjes en de bijtjes, oftewel seksuele voorlichting. De ene ouder gaat dat iets makkelijker af dan de ander; maar feit blijft dat het gesprek toch een big deal is. Sommige ouders denken misschien dat het niet nodig is, omdat je dochter of zoon toch al veel leert via vrienden, internet en tv. Maar om Barbie en Sterretje nou als lichtend voorbeeld te laten dienen…

Hoe pak je het aan?

Ongetwijfeld zal je zoon of dochter vast al het één en ander weten, maar een gesprek met hem of haar beginnen over liefde en seks is absoluut geen verspilde moeite. Alleen… hoe begin je zo’n babbel? Vaak vind je wel een goede aanleiding voor het gesprek. Bijvoorbeeld wanneer je verandering merkt in zijn of haar gedrag.

Stel: Je dochter kan niet zonder internet. Op vakantie zonder wifi is onbespreekbaar. Ze chat met haar vriendinnen en kijkt filmpjes op YouTube. Zegt ze. Maar wordt ze ook weleens benaderd door mannen die op iets anders uit zijn? En weet ze dan hoe ze ermee om moet gaan? Hoe ga jij dit gesprek aan?
Wil je zien hoe een andere moeder dit aanpakt, kijk dan het filmpje ‘Verliefd op internet’ op de website uwkindenseks.nl

Of je hoort je zoon soms met zijn vrienden wel heel stoer praten over meisjes. Het is chickie hier en sletje daar. Nou doen jongens natuurlijk stoer tegen elkaar, dat hoort erbij, maar je maakt je soms zorgen hoe hij eigenlijk met meisjes omgaat. Zou hij wel respectvol met meisjes omgaan? En stoppen als een meisje nee zegt? Hoe ga jij het aanpakken om met hem hierover te praten?
Wil je zien hoe een andere moeder dit aanpakt, kijk dan het filmpje ‘Opscheppen over meisjes’ op de website uwkindenseks.nl

Tips & tricks

Hier alvast vijf tips die je kunt toepassen bij zo’n gesprek.

  1. Begin het gesprek terloops, bijvoorbeeld als je met je zoon of dochter in de auto zit, of wanneer je iets anders samen doet. Maak het niet te zwaar door bijvoorbeeld gelijk over de risico’s en gevaren van seks te beginnen, maar vraag naar die eventuele nieuwe vlam van je puber. Is hij/zij verliefd? En is dat ook wederzijds?
  2. Let op je kind, wees betrokken bij zijn of haar leven. Welke feestjes bezoekt hij/zij, wie zijn haar of zijn vrienden? Let ook op het online gedrag van je puber. Ga eens het gesprek aan over hoe je weet wie je kunt vertrouwen als je chat en let op zijn/haar Facebook. Wat post je zoon of dochter? Chat hij/zij weleens met onbekenden?
  3. Wees ook bewust van jezelf. Hoe je praat over anderen – bijvoorbeeld bij commentaar dat je levert tijdens het tv-kijken – heeft ook een grote invloed op je kinderen, je bent (nog steeds!) een voorbeeld voor hen.
  4. Zorg – tijdens het gesprek maar ook daarbuiten – voor open communicatie. Het is niet alleen belangrijk wat je zegt, maar ook hóe je iets zegt. Stel je puber open vragen, zoals ‘Hoe vind je het om verliefd te zijn?’ Neem, als je iets hoort wat je niet zint, niet gelijk een waarschuwende toon aan – maar stel vragen om je kind zo een eigen mening te laten vormen en inzicht op te doen.
  5. Luister goed naar je zoon of dochter en geef positieve feedback op hun verhalen. Laat merken vertrouwen in je kind te hebben – dit is voor zijn of jaar zelfvertrouwen en weerbaarheid erg belangrijk.

Ben je nieuwsgierig naar jouw opvoedstijl? Of wil je je eigen kennis testen? Of wil je vooral weleens zien hoe andere ouders dit nu aanpakken? Op uwkindenseks.nl vind je veel handige tips, voorbeeldfilmpjes en adviezen die je als ouder bij seksuele voorlichting kunt gebruiken.