VIDEO: wat als zwanger worden niet lukt?

Deze week een moeilijk onderwerp in ‘Serieus genomen’: moeilijk zwanger worden. Wanneer mag je spreken van moeilijk zwanger worden en hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar? 

Anne en Leila van Seksuologen met Twee proberen deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. “De term ‘moeilijk zwanger worden’ gebruik je eigenlijk als zwanger worden na een jaar proberen – zonder anticonceptie en op de dag van de ovulatie – niet is gelukt.”

“Veel vrouwen denken dat zwanger worden snel lukt zodra ze zijn gestopt met anticonceptie. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn; je lichaam kan een jaar nodig hebben om te ‘ontpillen’. Om die reden zullen ook dokters pas na een jaar verder gaan kijken.”

Maar wat als het echt niet wil lukken, bijvoorbeeld bij jezelf of bij een vriendin, hoe maak je dan zo’n taboe-onderwerp bespreekbaar? Dat leggen Anne en Leila uit in de video hierboven.

Kijk ook: wat gebeurt er allemaal in een lichaam tijdens de menstruatiecyclus?

Wie zijn de Seksuologen met Twee?

Anne en Leila zijn twee Brabantse meisjes met een missie! Ze willen taboes rondom seksualiteit de wereld uit helpen en het gesprek daaromheen openen. Via hun Instagrampagina @seksuologenmettwee proberen ze op een laagdrempelige wijze met een tikkeltje humor, een wetenschappelijke achtergrond en een eerlijke visie deze taboes bespreekbaar te maken. Voor VIVA geven ze iedere week antwoord op een seksgerelateerde vraag.

Heb je ook een vraag voor Anne en Leila? Mail dan naar redactie@viva.nl o.v.v. ‘Serieus Genomen’.

VIDEO: Sanne Bakker