Sex beter voor je gezondheid? Dat is (helaas) alleen bij mannen het geval

sex gezondheid mannen

Een betere bloedcirculatie, gezondere bloedvaten: naast dat sexen hartstikke lekker is, zou het ook goed zijn voor je hart en bloedvaten. Maar voordat je meteen tussen de lakens duikt ‘omdat dat gezond is’; dat werkt alleen bij mannen op die manier.

Doordat sexen het aantal schadelijke aminozuren in het bloed vermindert, is het goed voor je hart en bloedvaten. Dat effect treedt echter alleen bij mannen op, stellen onderzoekers in een publicatie van de Journal of Sexual Medicine.

Wetenschappers van een medisch centrum in Taiwan onderzochten meer dan 2.000 mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 59 jaar. Hun bloed werd geanalyseerd om het aantal homocysteïne te meten. Mannen die wekelijks meer dan twee keer sex hebben hadden het minste homocysteïe-aminozuren, waardoor minder kans is op een hartaanval of beroerte. Bij de heren die minder dan een paar keer maand sexen, was die concentratie stukken hoger. Bij vrouwen was er bijna geen verschil te zien. “Vaker sex en op regelmatige basis kan een beschermend effect hebben op de algemene gezondheid en de kwaliteit van leven, zeker bij mannen”, aldus de onderzoekers.

Homocys.. wat?

Meerdere keren sex per week kan dus voor een betere bloedcirculatie en gezondere bloedvaten bij mannen zorgen. Daarnaast voorkomt het volgens de wetenschappers een overschot van aminozuur homocysteïne. Vrouwen profiteren minder van deze voordelen omdat een gezonde bloedsomloop bij veel minder heeft op hun seksuele opwinding. Een goede bloedcirculatie is de key voor het onder controle houden van het homocysteïne-gehalte. Hoe meer homocysteïne-aminozuren, hoe hoger de kans is op een hartaanval of een beroerte. Homocysteïne is een belangrijke bouwsteen van het lichaam en heb je van nature. Teveel zou echter de toevoer van belangrijke bloedvaten kunnen schaden.

Wil je niets meer missen van VIVA én deze zomer shinen met een toffe crossbody tas? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: een halfjaar VIVA voor € 11 per maand en een GRATIS tas van Burkely t.w.v. € 69,95.

Een bericht gedeeld door VIVA (@viva_nl) op

Bron NU.nl | Beeld iStock