Seks tijdens de zwangerschap: dit moet je erover weten

sex tijdens de zwangerschap

Elke donderdag behandelt VIVA een veelbesproken topic op het VIVA-forum. Deze week: seks tijdens de zwangerschap.

Na een lange dag belanden jij en je man opgewonden in bed. Maar zodra hij bij je naar binnen glijdt, ben jij eigenlijk maar met één ding bezig: de baby. Kan zijn gestoot geen inbreuk maken op de rust van de kleine? En wat gebeurt er met de baby als je baarmoeder samentrekt door een orgasme? Dít moet je weten over seks tijdens zwangerschap.

Flexibele bekken

No worries, er is niks mis met een potje seks terwijl de baby zich tussen jullie in bevindt. Sterker nog: het is hartstikke goed voor je. Geregeld vrijen zorgt ervoor dat je bekken soepel en sterk blijven. En dat komt weer van pas bij de bevalling!

Limiet

Sexen zonder zorgen kan gedurende de hele zwangerschapsperiode. Pas na het breken van de vliezen is het beter om ermee stoppen. Dit vergroot namelijk de kans op een infectie, omdat de scheiding met de baarmoeder doorbroken is.

Miskraam

Wat als zijn penis tijdens de sex tegen de baby aanstoot? Veel vrouwen zijn bang dat dit de rust van de kleine verstoort of dat het kan leiden tot een miskraam. Nergens voor nodig! De foetus zit veilig in de baarmoeder, verpakt in vruchtwater. No way dat zijn geslachtsdeel daar bij kan komen.

Intens orgasme

Een orgasme kan tijdens je zwangerschap intenser aanvoelen. Er zijn zelfs vrouwen die in deze periode voor het eerst in hun leven klaarkomen. Door het verhoogde vochtgehalte in de buik en een betere doorbloeding, is de vagina gevoeliger. Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder samen, maar dit brengt geen risico’s mee voor de baby. Soms kun je het gevoel krijgen dat je lichte weeën hebt of pijn in je buik voelen, maar ook hier hoef je je geen zorgen om te maken.

Bye bye libido

Begrijp je niet waarom iemand überhaupt seks zou wíllen hebben, omdat je alleen maar kan kotsen en huilen? Geen zorgen, je hele hormoonhuishouding ligt overhoop dus je lichaam werkt nu eenmaal niet zoals je gewend bent. Vooral de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je last hebben van een verminderd libido. Daarna wordt de lust vaak groter en voel je je juist sneller geprikkeld. Dit komt doordat je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed zijn. Zonde om daar geen gebruik van te maken, toch?

Is je buik zo dik dat sommige standjes onmogelijk worden? Probeer deze eens:

  • Jij bovenop. Zo heb je geen gewicht op je lichaam en kun je zelf het tempo bepalen.
  • Missionarishouding. Zorg hierbij dat de man goed op zijn knieën en handen steunt, zodat je buik niet in verdrukking komt.
  • Lepeltje lepeltje. Hierbij beweeg je zelf weinig en heb je alle ruimte voor je buik.
  • Zittend. Plaats je man op een stoel en ga op hem zitten, met je gezicht naar hem toe. Zo kun je zelf bepalen hoe hard je wilt gaan.

Beeld: iStock