Shanna maakt zich zorgen: ‘Mijn ex koopt drugs voor onze zoon’

Wiet

Rick zit vol in de puberteit. Zijn moeder Shanna is als de dood dat hij door foute vrienden aan de drugs raakt. Met regels en controle probeert ze haar zoon in de gaten te houden. Vader Paul gelooft meer ervaringsleren. Als Rick een stickie wil roken, moet hij dat vooral doen. Zo lang ze er over kunnen praten, vindt hij alles best. Hij is zelf ook jong geweest…

Shanna: ‘Sinds onze scheiding woont Rick (16) de ene week bij zijn vader en de andere bij mij. Het is een lieve jongen, maar wel lastig. Hij heeft totaal geen zelfdiscipline en als je hem niet stimuleert, komt er niets uit zijn handen. Daarom ben ik er streng in dat hij doordeweeks om twaalf uur naar bed gaat en vrijdag en zaterdag uiterlijk om twee uur. Voldoende slaap is zo belangrijk.

Paul, mijn ex, vindt dat onzin. Die laat Rick rustig zwemmen. Volgens mij koopt hij zelfs wiet voor Rick en dan roken ze dat samen op. Daar maak ik me echt zorgen over, over drugs. Rick hangt veel rond met een stel jongens die volgens mij niet deugen. Ik weet zeker dat ze drugs gebruiken en het zou me niet verbazen als ze er ook in handelen. Rick heeft me bezworen dat hij niets gebruikt, maar ik ken mijn zoon, hij is niet sterk. Als die zogenaamde vrienden een beetje druk op hem uitoefenen, gaat hij zo door de knieën. Dat beangstigt me.

Na het eindexamen wil Rick uitgerekend met die vrienden naar Spanje. Dan gaan natuurlijk alle remmen los en hoe moet ik vanuit Nederland in hemelsnaam een oogje in het zeil houden? Dadelijk komt mijn zoon verslaafd terug of hij belandt voor jaren in de gevangenis. Hij is pas 16! Als hij met een paar normale vrienden in Nederland op vakantie zou gaan, is dat ok. Maar Spanje, met die knullen, daar is hij echt nog te jong voor.’

Paul: ‘Mijn puberteit was heel heftig. Ik heb alles gedaan wat God verboden heeft, echt alles. Ik deed heel stoer, maar eigenlijk vond ik het een rottijd. Toch heb ik er veel van geleerd, juist door die grenzen op te zoeken. Zo heb ik mezelf leren kennen.

Met Rick zie ik precies hetzelfde gebeuren. Op de lagere school was het een lief, gehoorzaam jongetje, maar zodra hij in de puberteit kwam ging hij los. Natuurlijk wil hij niet leren. Daar is hij veel te ongedurig voor. Wat dat betreft ben ik blij dat nu op het VMBO zit, kan hij zijn tijd aan nuttiger zaken besteden, leren leven bijvoorbeeld.

Shanna begrijpt gewoon niet hoe die jongen in elkaar zit. Ze probeert hem te temmen met regeltjes. Denk je nou echt dat hij naar bed gaat als hij zich vrijdagnacht om 2 uur heeft gemeld? Die klimt subiet het raam uit. Daar ga je dan met je oogje in het zeil houden.

In de weken dat hij bij mij is laat ik hem maar een beetje wieberen. Als hij wil spijbelen, mag-ie spijbelen. Als hij bij een vriend of vriendin wil blijven slapen, mij best. Laat hem maar experimenteren. Ik ben er als hij ergens over wil praten. En gelukkig praten we heel veel.

Natuurlijk moet hij naar Spanje gaan. Zuipen, meisjes versieren. Ik heb hem een pakje condooms gegeven en gezegd dat hij zich een beetje moest inhouden. Haha. Ik ben benieuwd hoe veel minuten hij die week nuchter zal zijn.’

De mediator: ‘Hoe zien jullie de toekomst van Rick voor je? Wat willen jullie hem meegeven als hij straks op eigen benen komt te staan? Het kan zijn dat jullie het daarover hebben gehad. Misschien alleen bij het maken van het ouderschapsplan toen jullie scheidden. Voor Rick kan het misschien wel belangrijk zijn, een blijk van belangrijkheid voor jullie kind. Het zal hem misschien gesteund voelen door jullie. Wellicht laat hij het makkelijke zich nu aanleunen. Maar hij is ook een puber en wil misschien wel wat tegendruk. Wat is een manier om dit nu met z’n drieën te klaren? Een gesprek, eerst tussen jullie samen, en daarna met elkaar? Hoe komen jullie erachter wat voor Rick goed werkt? Soms kom je daar niet achter en zijn bepaalde richtlijnen een steun om te volgen. Je kunt die wegwuiven, maar uiteindelijk is de opvoeding ervoor bedoeld om jullie zoon een sterke basis te geven. Niet een zwakke. Er zijn mensen die zich hierin hebben gespecialiseerd en jullie kunnen begeleiden. Uit jullie verhalen blijkt dat je allebei vol liefde over Rick praat. Dat is het belangrijkste deel van de basis. De opvoeding na de scheiding vraagt tussen jullie nog wat samenwerking. En daar gaan jullie nu mee aan de slag.

Over de mediator

Michiel Hordijk (45) is de initiator van de Mediation Supermarkt: een handig boek met uitleg, mediation of een leuk item voor de kinderen helpen om rust te vinden in een lastige periode. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin. Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar info@mediationsupermarkt.nl.

Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!