Single & Bruiloften

geroosterde venkel

“Ja hoor, het huwelijksseizoen is geopend en ik heb de eerste uitnodiging alweer binnen.” Volgens Single & Stijl blogger Phileine is het weer die tijd van het jaar. Ze schreef vorige week een leuke blog over ‘Single Attending Mariageen de manier waarop zij zich daar doorheen slaat. Hilarisch en beslist heel herkenbaar! En hoewel ik vanuit Single & Stijl altijd zoveel mogelijk een positieve draai probeer te geven aan dit soort single-issues, weet ik uit ervaring dat single en bruiloften toch best ‘een ding’ kan zijn. Zo’n issues waarbij het soms even slikken, confronteren en incasseren is.

Want ja, stap je die wereld van huwelijksaanzoeken, trouwen en bruiloften binnen, dan ‘enter’ je toch die wereld van love, peace & happiness. Die wereld van ‘samen met iemand zijn, is het mooiste wat er bestaat en dus moet dat groots gevierd worden’. Die wereld die de rest van de wereld in tweeën lijkt te delen: zij die getrouwd en samen zijn en zij die dat niet zijn. En uiteraard is die romantiek mooi, zoet en lief en mag die gevierd worden. Maar geeft het single zijn, vaak die stempel ‘zielig’ (ik wil dat woord eigenlijk niet gebruiken, maar goed). ‘Zielig’ omdat er hier zoveel op een dag bij elkaar komt, wat jij niet zou hebben. En omdat je in je eentje acte de presence moet geven daar waar bijna iedereen samen lijkt te zijn. Alleen in de rij bij de receptie, alleen in kringetje rond de openingsdans, alleen een cadeau verzinnen en betalen. Alleen overgeleverd zijn aan de andere singles op het feest  en alleen het risico lopen dat je het ‘moed indrinken’ iets te serieus neemt en daardoor al iets te vroeg, iets te wankel op je benen staat om van de einde van de avond nog maar te zwijgen.

Oke, genoeg zieligheid. Als we het zo blijven bekijken, ga je de komende tijd alleen maar smoesjes verzinnen om alle huwelijken te kunnen skippen. Dat doen we dus niet. Dat zou te zot zijn. Zeker niet als het om het huwelijk van familie of goede vrienden gaat. Daar wil je bij zijn, daar wil je staan en daar wil je je met verve doorheen slaan. Misschien helpt het volgende je daarbij:

Het is hun dag, niet de jouwe
Zet je over je eigen issues heen. Het klinkt misschien niet vriendelijk, maar het gaat deze dag/dagen even niet om jou, maar de goede vrienden/familie die hun liefde vieren. Dat gun je hen. Er is werkelijk helemaal niemand die er iets mee opschiet als jij vandaag een lang gezicht hebt. Sterker nog omdat iedereen loopt te stralen, voel je je juist nog meer alleen als jij dat niet doet.

Get dressed op je best
Een bruiloft is een mooie gelegenheid om jezelf te verwennen met een mooie nieuwe outfit, een bezoekje aan de kapper en misschien nog wel meer. Zorg dat je er op je best uitziet, maak er werk van (je bent immers niet de enige single op het feest, dus je weer maar nooit). Dat geeft je vandaag net even die extra boost en zorgt dat ook jij straalt vandaag.

Kijk goed hoe het wel of niet moet
Het is nooit verkeerd om de organisatie van een bruiloft een keer van A tot Z mee te maken en zo’n dag (of meerdere) aanwezig te zijn. Het is altijd leuk en inspirerend (of hilarisch) om te zien hoe anderen het doen. Ongeacht of je zelf ooit je eigen bruiloft moet organiseren, steek je er iets van op.

De leukste feestjes zijn daar waar je ze niet verwacht
Hoewel je denkt dat het een dag wordt waar je je misschien doorheen moet worstelen, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Er het beste van maken, bijpraten met mensen die je lange tijd niet hebt gezien, goede vrienden en familie zien stralen, lekker eten, drinken en samen met andere singles je beste dansmoves tonen, kan verrassend goed uitpakken!

En last but not least, voel je dus vooral niet zielig, want je bent niet zielig! Blijf relativeren (om niet meteen met frustrerende opmerkingen over het aantal echtscheidingen te beginnen). Mocht je zelf van een huwelijk dromen, blijf dat dan vooral doen, jij kunt er tenminste nog over fantaseren. En: Stand up voor Singles Laat zien dat singles op een bruiloft niet ‘zielig’ en alleen zijn. Het is aan jou om dat beeld te veranderen. Laat zien dat zij zich prima vermaken, van een leuk praatje, dansje en drankje houden, waar anderen misschien wel stijfjes blijven staan. Dat gezegd hebbende: zijn singles vaak trouwens niet de beste gangmakers?!

En zo is het me misschien toch nog gelukt er weer een positieve draai aan te geven, om het nut van single op een bruiloft te beschrijven en je van voldoende geschut te voorzien om van de komende huwelijken dit jaar een mooi feestje te maken!

Sanne Tummers (34) is freelance journaliste en founder van Single & Stijl, een online lifestyleguide boordevol persoonlijke verhalen, positiviteit en praktische tips voor singles. Net op het moment dat Sanne vorig jaar besloot Single & Stijl serieus in de markt te zetten en ze met haar plan de Marie Claire Startersaward in de wacht sleepte, werd ze ‘ontsingeld’. Ondanks haar niet meer single status, twijfelde ze geen seconde om te stoppen met Single & Stijl. Er zijn immers nog genoeg ervaringen en tips die ze singles wil meegeven. Over haar single herinneringen, de ‘single side of life’ én het ‘after single’ leven blogt ze op Vrouwonline.

Bron beeld