Single & Kinderpartijtjes

geroosterde venkel

Ik doe het niet meer. Ik ben er voortaan gewoon duidelijk en eerlijk in, of ze er nu begrip voor hebben of niet…” Gefrustreerd schuift een van mijn vriendinnen aan. Ze is single en we hebben het over afgelopen weekend. Ze vertelt dat ze op zondagmiddag een kinderverjaardag heeft gehad en daar niet echt blij van werd. En ja, ik kan me zeker nog wel herinneren dat het soms best zo’n ding was: ‘Single en kinderverjaardagen’. Ik weet nog goed dat het altijd even diep ademhalen was alvorens aan te bellen, waarna de deur openzwaaide en de eerste ridder en paard spelende kids voorbij raasden, gegil vanuit de kamer klonk omdat er zojuist een glas door de kamer vloog en je je vervolgens een weg moest zien te banen tussen maxi cosi’s en kinderwagens. Ik herinner me ook nog goed die bedenkelijke, fronsende ‘jij bent echt single’blik die ik kreeg op een van de laatste kinderpartijtjes die ik bezocht als single. Toen ik me hardop afvroeg waarom er op kinderfeestjes zulke enorme bakken met snoep staan?  Ouders roepen vervolgens toch alleen maar “Nog eentje dan, dit is echt de laatste, je krijgt buikpijn…” Maar die opmerking werd dus duidelijk niet zo gewaardeerd.

Toch heeft het mij er niet van weerhouden om als single regelmatig mijn gezicht te laten zien op de kinderfeestjes van vrienden en familie. Ik probeer mijn single vriendin, die kinderverjaardagen voorlopig van haar ‘to do’ lijstje geschrapt heeft, dan ook een beetje op te beuren met de leuke en goede kanten van single zijn op zo’n feestje. Want die zijn er! Zo was ik als single voor een aantal van de kids soms net even iets interessanter dan de andere gasten die met gezin binnenkwamen en straalde ik wellicht iets van een ‘suikertante’ uit wat me op een aantal feestjes de meest geweldige en ontroerende begroetingen opleverde. De ietwat oppervlakkige 3x zoenen ‘Alles goed? Ja, alles goed’ begroetingen als volwassenen onder elkaar, vallen daarbij compleet in het niet. Dat die kids je daarna meesleuren om te gaan spelen en dansen, kan soms een goed excuus zijn om me niet meteen in de kinderverhalen van de ouders te hoeven storten. En niet alleen op de kids heb je als single die aantrekkingskracht, ook de volwassenen (en dan vaak met name de mannen) op het feest zien jou als excuus om even niet over kinderen te hoeven praten en steken hun nieuwsgierigheid naar jouw business & belevenissen vaak niet onder stoelen of banken. Goed excuus ook om de koffie te laten voor wat die is en met de betreffende heren meteen aan de alcohol te gaan. En als je dan toch in de kinderverhalen belandt, steek je er stiekem toch nog wat van op ook. Zo weet ik inmiddels dat de Joolz kinderwagen momenteel terrein winnen van de Bugaboo, dat de nieuwe flessen van Difrax echt heel handig zijn om de kleintjes zelf te laten drinken en dat clown Bumba absoluut ‘da bomb’ is bij kleine kids.

Hoewel ik nu niet meer de single op kinderpartijtjes ben, probeer ik mijn suikertante imago voorlopig nog wel gewoon hoog te houden met nu dus een leuke, grappige suikeroom naast me, die daar gelukkig heel goed in meegaat. Na een riddervechtpartij en een prinsessendansje, nemen we een biertje en maken er nu vooral een sport van om de vraag naar onze kinderwens zo origineel mogelijk te beantwoorden.”

Sanne Tummers (34) is freelance journaliste en founder van Single & Stijl, een online lifestyleguide boordevol persoonlijke verhalen, positiviteit en praktische tips voor singles. Net op het moment dat Sanne vorig jaar besloot Single & Stijl serieus in de markt te zetten en ze met haar plan de Marie Claire Startersaward in de wacht sleepte, werd ze ‘ontsingeld’. Ondanks haar niet meer single status, twijfelde ze geen seconde om te stoppen met Single & Stijl. Er zijn immers nog genoeg ervaringen en tips die ze singles wil meegeven. Over haar single herinneringen, de ‘single side of life’ én het ‘after single’ leven blogt ze op Vrouwonline.