Single moeder is dol op daten

geroosterde venkel

Wie denkt dat single moeders geen zin hebben om te daten of niet in trek zijn bij de mannen, heeft het mis. Bijna negen van de tien alleenstaande moeders is in voor een leuke date. Bovendien is meer dan de helft van de alleenstaande mannen wel degelijk geïnteresseerd in een vrouw met kind.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van datingsite Lexa.nl. Zij hielden een enquête onder ruim 10.000 Nederlandse en Europese respondenten. Wat blijkt: in Nederland is bijna 20 procent van de single vrouwen moeder van één of meerdere thuiswonende kinderen. Het percentage vaders onder de vrijgezelle mannen is slechts 7 procent.

Het aantal single moeders ligt in Nederland wel het laagst in vergelijking met de rest van Europa. Frankrijk heeft de meeste vrijgezelle moeders (31 procent), daarna komen Spanje (26 procent) en Noorwegen (20 procent). In de overige landen die meededen aan het onderzoek ligt het percentage onder de 20 procent. De meeste moeders zonder partner zitten in de leeftijdsgroep 35-49 (15 procent).

Wel daten
Als single moeder kan de organisatie rondom een date best een uitdaging zijn. Toch blijkt het geen daadwerkelijk obstakel te zijn om erop uit te gaan. Chiara Bijl, onafhankelijk psychotherapeut en specialist op het gebied van liefde en relaties, zegt hierover: “De behoefte aan zelfontplooiing, gezelligheid en eventueel een nieuwe partner verdwijnt niet door het moederschap. Hij vergt alleen wat meer voorbereiding. Gelukkig laat de single moeder zich daar niet door uit het veld slaan.”

Mannelijke interesse
Veel mannen blijken dus interesse te hebben in een date met een alleenstaande moeder. Blijkbaar schrikt het hen niet af. “Hoewel dat niet voor iedereen geldt, worden de meeste mannen die een vrouw daten in deze levensfase niet verrast doordat er al een kind is. Sterker nog, vaak zijn ze zelf ook toe aan een gezin of weegt de partnerkeuze gewoonweg zwaarder dan het moederschap van de nieuwe partner”, aldus Bijl.

Voorbereidingen treffen
Uit het onderzoek blijkt ook wat alleenstaande moeders met hun kinderen doen als ze een date hebben. De meesten laten ze gewoon alleen thuis, omdat zij hiervoor al oud genoeg zijn (47 procent op Europese schaal).

Als de kinderen te jong zijn, brengen moeders ze naar hun vader of schakelen ze de hulp in van hun eigen moeder of een ander familielid. Vragen of vrienden willen oppassen of iemand van buitenaf komt minder voor. Chiara Bijl licht toe: “Moeders gaan toch het meest gerust op pad als ze weten dat hun kind in vertrouwde handen is. Vrienden zitten vaak in dezelfde levensfase met een eigen gezin dus die wil je niet extra belasten. Dan kom je toch al snel bij je familie uit. Iemand inhuren blijft een kwestie van vertrouwen, maar ook van financiën, want de alleenstaande ouder is vaak al behoorlijk belast.”