Sleur als sluipmoordenaar van je relatie

sleur relatie

Je droomt al jaren van een reis naar Bali, maar uiteindelijk wordt het deze zomer toch maar weer een weekje Vlieland. Op 9 van de 10 uitjes zit je bij een ander bevriend stel aan tafel over je werk te praten. Waar is dat grootse en meeslepende leven wat je ooit voor ogen had? Zoals April Wheeler (vertolkt door Kate Winslet) optimistisch opmerkt in Revolutionary Road: “Frank knows what he wants, he found his place, he’s just fine. Married, two kids, it should be enough. It is for him. And he’s right; we were never special or destined for anything at all. Als de kers op je appelmoes is opgesnoept, de sjeu is verdwenen, de gekkigheid al veel te lang op zijn stokje zit, dan heb je misschien eindelijk de liefde, de leuke baan en dat mooie huis waar je zo lang van droomde, maar kun je er niet eens echt van genieten. Dan ga je op den duur net als April Wheeler geloven dat jullie helemaal niet zo speciaal zijn. Sleur is het gedachteloos leiden van je leven, gedachteloos van afspraak naar afspraak rennen en gedachteloos omgaan met je geliefde. Klinkt ontspannen, maar het volgen van gewoonte geeft zelden energie. Bankhangen is een van de belangrijkste relatiekillers.

Waarom worden we eigenlijk zo sloom en gedachteloos in een lange relatie? Een van de heerlijkste hormonen die vrijkomen in de liefde is oxytocine, het zogeheten knuffelhormoon. We worden er rustig van, ontspannen, gelukkig en tevreden. Klinkt ideaal en ook niets om je zorgen over te maken. Maar soms hebben we onrust nodig. Bij onrust hoort namelijk onzekerheid. Na onzekerheid komt bevestiging, en die bevrediging zorgt bij veel mensen voor passie. Maar stel jezelf dan ook de kritische vraag: waarom leef ik eigenlijk intenser bij onrust en kun je die intensiteit niet ook vinden door bewuster om te gaan met wat je al hebt? Of een andere oplossing: kun je de onrust samen terugvinden door samen iets spannends te ondernemen?

Angsten overwinnen, en dan het liefst samen, maakt je relatie sterker. Buiten je comfortzone verkeren, verruimt jullie blik. Als je voortdurend samen dezelfde dingen doet, zelfs als ze plezierig zijn, maak je minder nieuwe gedeelde herinneringen aan. Stellen die spannende, nieuwe uitjes ondernemen blijken uit onderzoek significant tevredener te zijn met hun relatie dan koppels die puur een plezierig uitje ondernemen zoals ze vaker doen. En juist als jullie experiment helemaal niets bleek te zijn, kun je er nog in ieder geval om lachen.

Sleurverdrijvers:

  • Stap in de eerste trein die op spoor 2 aankomt
  • Ga op improvisatietheaterles of schrijf je in voor een zangworkshop
  • Ga lindyhoppen of salsadansen
  • Bezoek een een stripclub
  • Help bij een uitje met jongeren met een beperking
  • Bezoek eens een ingewikkeld museum over iets waar je totaal niets mee hebt
  • Ga karaoke zingen in een kroeg
  •  Doe mee aan de nieuwjaarsduik
  • Schrijf eens een gedicht voor elkaar als je dat nog nooit gedaan hebt
  • Ga eens bij de kerk op de hoek naar binnen

Voor nog meer tips over sleur of over verliefd worden op een ander, een seksleven van likmevestje, ruziemaken over niets of andere bedreigingen van de liefde, check je mijn nieuwe boek Ik heb je, Ik hou je; 25 onderhoudstips voor je relatie op bol.com of Facebook.

Gastblog van Ody Neisingh