Slippertje moet kunnen?

Van een dronken zoen die je liever snel vergeet tot een stiekeme vrijpartij waar de vonken vanaf vlogen: 43% van ons is weleens vreemdgegaan. Hoe denken Nederlandse vrouwen nou echt over monogamie?

Onlangs legde Viva.nl deze vraag neer bij driehonderd vrouwen tussen de 20 en 45 jaar. Uit de antwoorden blijkt dat we in tweestrijd verkeren tussen ratio en gevoel. Terwijl de meerderheid van de lezeressen zegt nooit te zijn vreemdgegaan (57%), is bedrogen worden voor de meeste van hen toch geen dealbreaker (66%). En hoewel overspel in onze omgeving wordt afgekeurd (66 %), zijn we minder streng voor onze eigen vriendinnen. Slechts 27 % van de ondervraagde vrouwen keurt het openlijk af als haar vriendin een andere man dan haar eigen zoent. Voor een derde van de VIVA-lezeressen begint vreemdgaan daarnaast pas bij sex. Worden we steeds liberaler ten opzichte van slippertjes?

In Nederland lijkt overspel toe te nemen, alhoewel de cijfers nogal uiteenlopen. Volgens recent onderzoek van psycholoog Henk Noort onder stellen tussen de 20 en 45 jaar, gaat een kwart van de partners vreemd. Deze cijfers worden hoger als alle leeftijden worden meegenomen: zo komt Durex in haar onderzoek in Nederland uit op een derde van alle stellen. Ter vergelijking: in een onderzoek uit 1991 van TNO ging slechts 15% van de ondervraagden vreemd.

Voor deze ene keer dan
Monogamie wordt tegenwoordig gezien als een kwestie van willen, afgezet tegen het verstand dat dondersgoed weet hoe groot de verleiding kan zijn. En dat leidt tot een schizofrene relatie met trouw: we keuren het af, maar grijpen niet echt in als een vriend of vriendin buiten de deur eet. We willen trouw, maar laten onze geliefden niet vallen als ze vreemdgaan: de overgrote meerderheid maakt een doorstart na een slippertje. En we praten er vooral zo weinig mogelijk over. Daarmee valt overspel onder een oud-Hollandse traditie: het wordt gedoogd. Officieel verboden, maar de overtreder wordt zelden echt gestraft. Of we uiteindelijk ook opgewassen zijn tegen alle gevoelens die bij bedrog horen, is maar zeer de vraag. Bij bijna de helft van de stukgelopen huwelijken is er een ander in het spel geweest.

Hoe denken de heren eigenlijk over vreemdgaan? Maurice de Hond legde hen, in samenwerking met de entertainmentsite WTF.nl, drie vragen uit de VIVA-enquête voor. En mocht je denken: die uitkomsten kan ik wel raden, think again. Lees de uitkomsten op WTF.nl!