‘Smartphones verpesten je relatie en sexleven’

geroosterde venkel


Heb je eindelijk een avondje alleen voor jou en je partner, zit hij continu op zijn mobiele telefoon te tikken… Herkenbaar? Volgens de Britse schrijver Paul Levy lijken we meer dan ooit met elkaar te communiceren dankzij smartphones, maar doen we het in de praktijk minder. Zelfs relaties lijden eronder.

Wel sturen we elkaar aan de lopende band tekstberichtjes die we afsluiten met een X, maar tot een liefdevolle kus in het echte leven komt het nog maar zelden volgens Levy.

In Daily Mail vertelt de schrijver van het boek Digital Inferno over de uitholling van onze sociale levens door gadgets en social media. Volgens Levy wordt het steeds normaler om constant maar met je neus ‘in een beeldscherm’ te hangen en alles digitaal af te handelen. Ene Anne is het roerend met Paul eens. “Het begon met mailtjes beantwoorden vanuit bed. Ons sexleven ging meteen naar de knoppen. Niet veel later besloot mijn partner om zijn zaken maar in de kamer naast de slaapkamer af te handelen. In plaats van een welgemeend ‘welterusten’ en een kus, kreeg ik een sms’je. Toen wist ik zeker dat ik niet meer het belangrijkste in zijn leven was.”

Echte kus

Volgens Levy kan technologie een goede aanvulling zijn op bestaande communicatiemiddelen, maar wordt het niet een vervangend middel. “Mensen hebben soms goede gesprekken en menselijk contact nodig. Een digitale kus is niet hetzelfde als een echte mond-op-mondkus.”

Smartphonevrije zone

Maar hoe moeten we dan weer ‘mens’ worden en hoe maken de slaapkamer weer spannend? Simpel, volgens Levy: “Als je een discussie met iemand hebt, zou je je telefoon gewoon in vliegtuigmodus moeten zetten en als je al een liefdevolle sms stuurt, zorg dan dat je ook echt aan de ontvanger denkt. De slaapkamer moet een smartphonevrije zone worden. En als je je telefoon gebruikt als wekker is het een mooi excuus om een echte, fatsoenlijke wekker aan te schaffen.”

Bron: BuzzO