Smullen: bloemkoolstamppot met gerookte zalm

geroosterde venkel

Bloemkool, één van ’s lands populairste groente! Rijk aan vitamine C en zacht van smaak tover je met deze heerlijke groente meer dan ‘bloemkool met een sausje’ op tafel. In verfijnde soep met een beetje room en hamsnippers, in roerbakschotels, pasta maar ook risotto’s en geurige curry’s. Vandaag bleef ik korter bij huis en maakte een heerlijke bloemkoolstamppot met zalmsnippers en dille.


Let bij het kopen op dat de roosjes mooi gesloten zijn en de bloemkool een frisse witte kleur heeft.

Snijd de zalmsnippers trouwens het liefst zelf van goede kwaliteit gerookte zalm. Zalmsnippers worden meestal van zalmrestjes gesneden die van mindere kwaliteit zijn. Ook lekker: tijm in plaats van dille en nog wat grofgehakte kappertjes.

Bloemkoolstamppot met gerookte zalm, voor 4 personen:

1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken
1 kleine bloemkool, in roosjes
125 ml crème fraîche
200 g gerookte zalmsnippers
2 el verse dille
citroenpeper met molen (Silvo)

Kook de aardappelen met de bloemkool in weinig water met zout gaar en giet af. Stamp de aardappelen met de bloemkool en crème fraîche. Meng de zalmsnippers en de dille door de stamppot en breng op smaak met gemalen citroenpeper.

Oja, gelezen in een Allerhande van een paar maanden geleden: De beruchte bloemkoollucht is oplosbaar in vet. Wie dus wat olie aan het kookwater toevoegt, is verlost van de bloemkoollucht. Die wordt namelijk ‘gevangen’ in de olie.