Sociale media maken een break-up nog moeilijker

sociale media

Dankzij sociale media weten we wat ons nichtje tijdens haar stage in Kenia doet. Weten we welke kerstversiering dit jaar is uitgekozen door onze tante. Weten we welk werk dat oude klasgenootje bij de overheid doet. Maar helaas weten we ook wat onze ex doet, die ex die we zo graag willen vergeten. Wat doe je bijvoorbeeld als je lover het net heeft uitgemaakt en je op Facebook continu zijn foto’s voorbij ziet komen?

Want ook dat is sociale media: je kunt je ex blokkeren en ontvolgen wat je wil, maar er is altijd een foto van hem en zijn nieuwe liefje die voorbij komt op een onverwacht moment. Bijvoorbeeld omdat hij reageert op een foto van je beste vriendin. Of omdat hij reageert op een nieuwsbericht waar jij ook op wilde reageren. Of omdat Facebook je herinnert aan jullie vakantie op Kreta van drie jaar geleden. Helpt allemaal niet. Sterker nog: dat maakt het nog moeilijker om over een break-up heen te komen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Colorado.

Onverwacht moment

De onderzoekers gingen op zoek naar personen die de afgelopen 18 maanden een relatiebreuk ondergingen en er daarna online mee geconfronteerd werden. In totaal werden negentien mensen geïnterviewd. En wat bleek: zelfs als de deelnemers enorm veel moeite deden om hun exen te ontvrienden en zelfs te verwijderen, bleven ze op verschillende manieren opduiken. Sommigen kwamen zelfs vrienden en familie van hun ex tegen, zij doken op onder de rubriek ‘mensen die je misschien kent’.

Take a break

Conclusie: je kunt er niet van uitgaan dat je je ex gewoon kan ontvrienden en ontvolgen en er dan vervolgens niets meer van hoort. Dat stelt Anthony Pinter, hoofdauteur van de studie.

Toch is er hoop: sociale media zijn druk bezig met dit probleem. Zo heeft Facebook de Take a Break-functie, die je krijgt te zien op het moment dat je je relatiestatus verandert in ‘single’. Deze functie is te vergelijken met Instagram’s Restrict-functie. Het is niet hetzelfde als blokkeren, maar de activiteit van je ex op je tijdlijn zal voor een groot deel verborgen worden. En zelfs als je niet het type bent om je relatiestatus Facebook-official te maken, kun je ‘Take A Break’ gebruiken.

Sociale media verwijderen

De onderzoekers willen nog wel benadrukken dat webontwikkelaars moeten werken aan effectievere algoritmes die subtiele verbindingen tussen twee mensen kunnen identificeren. Dat blijkt een lastig iets. Assistent-professor Jed Brubaker benadrukt dat we daar nog lang niet zijn.

Wat je tot die tijd wel kunt doen? Blokkeren, ontvrienden en als het echt nodig is sociale media helemaal uitschakelen.

Bron: AD.nl | Beeld: Unsplash
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.