Spaans brood op de plank

geroosterde venkel

Eigenlijk hoef je niet eens naar Spanje om de Spaanse zon op je bord te voelen branden. In NL zijn voldoende adressen om al die heerlijke Spaanse lekkernijen te kopen. Veel delicatessenzaken hebben al een goede Spaanse olijfolie, chorizo, ham en olijven. Vraag naar hun Spaans assortiment en je ontdekt vast wel weer iets nieuws.

Ik haal mijn Spaanse broden bij de Bisschopsmolen die in een zijstraat van het Onze-Lieve-Vrouweplein ligt. Pan rústico (boerenbrood) en barra de pan (rechtbrood = stokbrood) zijn heerlijk neutraal brood en nodigen uit om rijkelijk belegd te worden. De pan higos (met o.a. vijgen en noten) koop ik graag voor kaas en de hornazo de Barcelona (met o.a. chorizo, paprika en kruiden) is echt snoepbrood bij de borrel.

We blijven deze week gelukkig nog in Spanje om van al dat Spaanse lekkers te genieten. Misschien zit er zelfs nog wel wat éxxxtra lekkers bij, daarover morgen(avond) waarschijnlijk meer.

Pan higos met serranoham en vijgenjam
Leg wat rucola en een plakje serranoham op -eventueel licht geroosterd of gegrild- plakjes pan higos. Garneer met een lepeltje vijgenjam en serveer als lunch of hapje bij de borrel.