Spuiten en slikken met Egbert-Jan Weeber

geroosterde venkel

De theatervoorstelling Spuiten en Slikken beleefde maandag 19 december zijn officiële première. Het is een stuk, gebaseerd op het gelijknamige tv-programma van BNN, over zes jonge mensen die alles uit het leven willen halen wat erin zit, extreme vreugde en geluk zoeken en daarbij regelmatig grenzen opzoeken. En daar ook overheen gaan.

Rollercoaster
De hoofdrollen worden vertolkt door Egbert-Jan Weeber, Tygo Gernandt, Kiki van Deursen, Geza Weisz, Serin Utlu en Jim Deddes. Allen representeren zij een bepaalde drug: DMT, XTC, coke, paddo’s, GHB en een mysterieus pilletje met de naam Anonymous. Bij aanvang van de show krijgt het publiek dat laatste ook in de hand geduwd. Je mag het zelf weten: neem je ‘m of neem je ‘m niet? Wat volgt is een rollercoaster van onder andere muziek, gekleurd licht, grof taalgebruik in bijzondere monologen, kots, trioseks, spirituele ontdekkingen, een berg aan plastic kuipstoeltjes en een reuzekonijn.

Volgens Egbert-Jan Weeber, die de drug DMT vertegenwoordigt, zijn de eerste reacties op de bijzondere voorstelling erg goed. “De meeste mensen vinden het heel leuk. Bij dit soort extreme stukken is het vaak zo dat je ervan houdt en het helemaal te gek vindt of juist helemaal niet, daar zit dan vrij weinig tussen.”

Stadssjarmaan
De acteur klopte zelf bij regisseuse Sanne Vogel aan toen hij hoorde van haar plannen om het programma naar de theaters te halen. “Ik heb mezelf er eigenlijk in geluld. Ik hoorde haar idee en dacht: daar wil ik deel van uitmaken”, vertelt Egbert-Jan. “We hebben het over verschillende drugs gehad en Sanne vond vooral DMT heel interessant. Ikzelf had ook wel ketamine willen spelen of speed, maar uiteindelijk is het dit geworden.”

“Het is leuk om een soort sjarmaan-achtig type te spelen, want drugs komen natuurlijk van origine uit de natuur. De natuur wordt vaak vergeten door de mensen, terwijl dat ons eigenlijk in leven houdt. Daar gaan we soms heel slecht en onbewust mee om”, vindt hij. “Daarom is mijn rol als ‘stads’-sjarmaan, een combinatie die eigenlijk helemaal niet kan, zo grappig.”

Nieuwsgierig
Zelf heeft de acteur zo’n beetje alles wel geprobeerd: “Ik ben nieuwsgierig aangelegd. Ik ben niet bang voor wat het met je doet, dat heb je uiteindelijk toch wel zelf in de hand. Ik ben altijd voorzichtig geweest. Wel ben ik ooit een keer heel misselijk geworden tijdens een housefestival, maar daarna heb ik eigenlijk nooit meer een vervelende ervaring gehad. Alleen van die kotskaters, maar dat is dan toch alcohol. Het is puur vergif wat je daarmee naar binnen gooit.”

Zijn mooiste ervaring met drugs had Egbert-Jan tijdens een paddenstoelentrip. “Ik was zo mooi aan het filosoferen, dat ik dacht: dit is het gewoon. Ik was volmaakt gelukkig. Een verlichting zal ik het niet noemen, maar het leek er wel op. En dat kwam dus door truffels, die dingen die je in een Italiaans restaurant over je pasta gestrooid krijgt, maar dan met een hallucinerende werking.” Weer een natuurlijke drug dus… “Ja, ik zweer er echt bij dat natuurlijke producten het beste zijn, omdat je lichaam die kan afbreken.”

Vergif
Ook in het dagelijks leven is de acteur erg bezig met gezond en bewust eten. “Als je er goed op let, worden we eigenlijk aan alle kanten vergiftigd. Alles uit een pakje waar meer dan vijf ingrediënten in zitten, is al niet goed. Het zou eigenlijk alleen dat ene product moeten zijn dat je koopt, zonder E-nummers, smaakstoffen of conserveringsmiddelen”, meent hij.

Egbert-Jan hekelt de grote bedrijven die geen belang hechten aan de gezondheid van hun consumenten, maar er alleen maar op uit zijn zo veel mogelijk te verkopen. “Mensen raken er bijna verslaafd aan. Kijk maar naar die niet-afbreekbare suikers die in Amerika in al die frisdranken zitten. Ook puur vergif. Daarom is iedereen daar zo dik.”

“Als je het echt goed wil doen, koop je een boerderij met een groot stuk land en doe je het zelf, dan weet je tenminste wat je eet”, zegt hij. “Dat zou ik ook het liefst willen trouwens. Ultiem geluk is voor mij de natuur, golfsurfen, goeie muziek, lekker weer, goed en lekker eten… en dan nog verliefd zijn. Die combinatie zou natuurlijk perfect zijn.”


Naar het theater
Om terug te komen op de voorstelling Spuiten en Slikken in het theater: die moet je volgens Egbert-Jan gewoon ondergaan. “Het is een totaal ander stuk dan normaal, alle theaterwetten worden eigenlijk gebroken. Als je eens een keer wat anders wil, dan zou ik zeker komen. Het is een complete beleving.”

“Ik hoop dat de mensen de zaal uit lopen vol adrenaline en energie. Ik heb weleens een toneelstuk gezien waarbij ik in slaap viel, letterlijk. Dat gebeurt bij deze niet. We willen geen reclame maken voor drugs, maar wel het gevoel geven dat je zin hebt in een feestje”, besluit hij.

Spuiten en Slikken is t/m maart 2012 te zien in theaters door het hele land. Bekijk de website voor meer informatie en de speellijst.

Foto’s: Robin Vogel