Schokkend: duizenden Nederlanders via telefoon bespioneerd door stalkerware van (ex-)partner

Tussen al het zoetsappige Valentijnsnieuws door is er ook plek voor grimmig liefdesnieuws. Komt ‘ie: duizenden Nederlanders worden digitaal bespioneerd door hun (ex-)partner. 

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Hiervoor werden bij vijftien antivirusbedrijven cijfers opgevraagd over het aantal stalkerware-infecties in Nederland. Daaruit bleek dat in 2018 ‘slechts’ een paar honderd telefoons geïnfecteerd zijn met stalkerware. In 2019 steeg het aantal naar meer dan 6.500. Vermoedelijk ligt dat aantal nog veel hoger, omdat niet iedereen een antivirusprogramma op de telefoon laat draaien.

Stalkerware

De zogenoemde stalkerware is een vorm van kwaadaardige software waarmee partners bijvoorbeeld kunnen meelezen met WhatsApp-gesprekken en foto’s kunnen bekijken. Deze software is in tientallen winkels in Nederland verkrijgbaar, compleet met handleiding waarin wordt uitgelegd hoe je een telefoon hackt.

Op afstand toegang

Bovendien is de stalkerware voor zowel iPhones als Android beschikbaar. In de meeste gevallen wordt de software geïnstalleerd als de partner (of ex…) fysiek toegang heeft tot de telefoon. Er wordt dan als het ware een onzichtbare app geïnstalleerd die op de achtergrond draait en data doorstuurt. Om het nog grimmiger te maken: de telefoons kunnen dusdanig gekraakt worden waarbij de ‘partner’ de camera op afstand kan inschakelen, of de app kan verwijderen als er ontdekking dreigt.

De stalkerware-experts verklaren tegenover RTL Nieuws zich zorgen te maken over de opkomst van dit type malware. Omdat handleidingen makkelijk en goedkoop te krijgen zijn, wordt de drempel om telefoons te hacken erg laag.

Lees ook:
Vraag het de mediator: ‘Mijn ex stalkt me, wat nu?’

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.