Stap in de goede richting: nieuwe wet in Nederland verbiedt onvrijwillige seks en seksuele intimidatie

sekswet

Het wordt in Nederland makkelijker om daders van seksueel misbruik te straffen. Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, scherpt de ‘sekswet’ in Nederland aan. Daarmee volgen we Zweden, waar vorig jaar een vergelijkbare wet in werking trad.

Onvrijwillige seks en seksuele intimidatie worden in de toekomst strafbaar gesteld in Nederland. Dat klinkt misschien logisch, maar is tot dusver nog niet het geval. Op dit moment is seks pas strafbaar als er dwang aan te pas komt. Dat komt er bijna altijd op neer dat het slachtoffer zich verzet moet hebben.

Bevriezen

Voor veel slachtoffers van seksueel geweld is dat een groot probleem. Ruim twee derde verstijft namelijk uit angst en is daardoor niet in staat zich te verweren of te protesteren. Dat is bewezen door onderzoekers. Dankzij de nieuwe sekswet kunnen daders ook in dat geval gestraft worden.

#MeToo

Zeker sinds de #MeToo-beweging is minister Grapperhaus ervan overtuigd dat de bescherming van deze slachtoffers tekortschiet. De rechter moet al kunnen veroordelen als de dader wist of had moeten weten dat zijn slachtoffer geen seks wilde, vindt hij. De straf wordt wel wat lager dan die op verkrachting. De minister denkt aan maximaal zes jaar cel.

Van aarzelen tot verstijven

Onwil kan blijken uit een uitdrukkelijk nee of afhoudende lichaamstaal, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Maar ook merkbaar aarzelen, verstijven of niet (langer) meedoen met de seks kan al genoeg zijn. Dat moet immers reden zijn voor de initiatiefnemer om te vragen of de ander de seks nog wel wil. De laatste variant zal in de praktijk wel wat lichter worden bestraft.

Pssst, meisje

Het wordt nog beter: ook seksuele intimidatie kan dankzij de nieuwe wet worden bestraft, op straat én op internet. Daaronder kunnen bijvoorbeeld seksueel getinte aanrakingen en opmerkingen en obscene gebaren vallen. Grapperhaus wil de openbare ruimte zo teruggeven aan bijvoorbeeld jonge vrouwen die door intimidatie sommige plaatsen mijden of zich anders gaan kleden.

In Amsterdam en Rotterdam geldt al een plaatselijk verbod op ‘sissen’ en andere straatintimidatie. Grapperhaus wil dat nu landelijk aanpakken.

De tijd is rijp

Nederland heeft al in 2011 met andere landen afgesproken seks tegen de wil en seksuele intimidatie strafbaar te stellen. Uit onder andere de #MeToo-beweging maakt Grapperhaus ook op dat de tijd er rijp voor is. De samenleving tilt zwaarder aan zulk wangedrag dan voorheen, denkt hij.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: ANP
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.